Доносимо вам рецепте за јела која су достојна ваше божићне трпезе.

ТРАДИЦИОНАЛНА ЧЕСНИЦА БЕЗ КВАСЦА



ПОТРЕБНО ЈЕ:

* 600 г брашна

* кашика уља

* мало воде

* мало соли

* мед



Помешајте просејано брашно и прстохват соли, па постепено доливајте обичну воду и умесите тако да тесто не буде ни превише тврдо ни меко. Ставите новчић по жељи, па тесто убаците у подмазану тепсију, растањите рукама и украсите по укусу, па пеците на 200 степени. Када чесница буде готова, премажите је медом или јајима да се лепо сија. Убаците је још минут у рерну.


САРМИЦЕ ОД ЗЕЉА


Потребно је:

* 3 везе зеља

* 300 г млевеног меса

* главица црног лука

* 200 мл киселе павлаке

* јаје

* со, бибер

* сушени биљни зачин

Динстајте исецкани лук, па додајте месо и зачините по укусу. Листовима зеља одсеците петељке и попарите их врелом водом. Оцедите их, па на листове стављајте по кашику смесе са месом и завијајте сармице и ређајте их у ватростални суд. Налијте чашом воде и ставите у рерну да се пече 20 минута на 200 степени. Пред крај прелијте умућеном павлаком и јајетом, па накратко запеците.




ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ


ПОТРЕБНО ЈЕ:


* кг брашна

* 40 г свежег квасца

* кашика шећера

* 2 кашичице соли

* 2 дл воде

* 4 дл млека

* 2 дл уља

* 100 г маслаца

* јаје

* шоља сусама

У 2 дл млаког млека растопите квасац, додајте кашику брашна и кашику шећера, размутите и оставите да мало одстоји. У дубоку посуду ставите половину просејаног брашна и со, па додајте квасац, млеко, воду и уље. Измешајте руком, додајте остатак брашна и мешајте, па поделите смесу на четири дела. Један део разваљајте танко и премажите са 1/3 маслаца. Исто учините и са два дела, па један ређајте преко другог, а последњи немојте да мажете, него спојите на крајевима први и четврти, па оклагијом истањите и премажите маслацем. Увијте тесто као штрудлу, прекријте крпом и оставите на топлом да одстоји сат времена. Поделите га на пет делова, па увијајте у кифлице и ређајте у плех. Прекријте крпом и оставите да одстоје, па их премажите измућеним жуманцетом и кашиком млека. Поспите их сусамом и пеците пола сата.



ЧОРБА ОД ЦЕЛЕРА И ЈАБУКА



Потребно је:

* 220 г јабука

* 100 г корена целера

* главица црног лука

* 100 г шаргарепе

* кашика кукурузног брашна

* љута паприка

* 500 мл воде

* со, бибер

* лист целера за посипање

Црни лук исеците на веће комаде. У посуди загрејте уље, додајте кукурузно брашно, па мешајте, а онда додајте лук и кратко пржите на умереној температури. Јабуке, целер и шаргарепу исеците на коцкице и сипајте их у посуду са луком, па промешајте, сипајте воду и кувајте пола сата. Када поврће смекша, процедите га и испасирајте у блендеру. Зачините по укусу. Пре сервирања, чорбу зачините љутом паприком и поспите сецканим листом целера или першуна.



СПЕЦИЈАЛИТЕТ СА ХОБОТНИЦОМ


Потребно је:

* 2 кг хоботнице

* 2 главице црвеног лука

* 4 чена белог лука

* 3 кашике сецканог першуна

* 3 кромпира

* 8 кашика маслиновог уља

* 4 кашике јабуковог сирћета

* со, бибер

Очистите хоботницу. Издинстајте је на ситно сецканом луку (црвеном и белом) и зачините по укусу. Обарите кромпир. Помешајте хоботницу са кромпиром и све прелијте соком од маслиновог уља и јабуковог сирћета у који сте додали сецкани першун.




МАРИНИРАНИ БИФТЕК


ПОТРЕБНО ЈЕ:


* 4 бифтека

* 2 дл соса за маринирање меса

* 1 дл свеже цеђеног сока од поморанџе

* 4 чери парадајза

* 2 кашике меда

* 2 кашичице рендане поморанџине коре

* главица црног лука

* кашика скробног брашна

Помешајте сос, брашно, сок од поморанџе и рендану кору и добро умутите. У тигању загрејте уље, кратко пропржите месо, па додајте сецкани лук. Динстајте само десетак минута, додајте мед и прелијте сосом од сока и брашна. Оставите да се крчка још пет минута, па послужите уз кромпир или поврће по жељи.


ЈАГЊЕЋИ КОТЛЕТИ


Потребно је:

* кг јагњећих котлета

* 4 чена белог лука

* гранчица рузмарина

* кашичица сенфа

* 2 листића нане

* 4 кромпира

* 4 броколија

* 4 шаргарепе

* со, бибер

* першун

* 150 мл уља

Уситните бели лук, рузмарин, нану, сенф, першун, со и бибер (најбоље у авану), па додајте уље. Тим соком премажите месо. Очистите поврће и исецкајте га. Ставите месо и поврће у пекач, покријте алуминијумском фолијом и пеците сат времена на 200 степени. Скините фолију и пеците без ње док месо не порумени.