Чоколадна фантазија

Потребно је за тесто: 3 чаше шећера, 3 чаше брашна, 3 јогурта, прашак за пециво, 1/2 чаше уља, 3 кашике какаоа, 150 г млевених лешника, 100 г чоколаде за кување

Добро умитите све састојке (осим чоколаде) док смеса не постане глатка и на крају додајте лешнике. Смесу ставите у подмазани плех који сте посули брашном и пеците у загрејаној рерни на 200 степени, отприлике пола сата. Када је колач испечен, припремите глазуру. Истопите чоколаду са мало уља и воде на ниској температури, а затим прелијте преко колача.

* * * * * * * * * * *

Домаћа торта

Потребно је за кору: 5 беланаца, 5 кашика шећера, 5 кашика млевених лешника, 5 кашика млевеног кекса. За фил:, 15 жуманаца, 15 кашика шећера, 2 пудинга од ваниле или кокоса (плус 6 кашика шећера), 1/2 л млека, маргарин, 250 мл слатке павлаке

Умутите миксером беланца и шећер, додајте млевене орахе и кекс и пеците кору у рерни отприлике 15 минута (испеците укупно три коре). Жуманца и 15 кашика шећера скувајте на пари. Одвојено скувајте два пудинга у 1/2 л млека са шест кашика шећера. Када се пудинг охлади помешајте га са филом од жуманаца и додајте умућен маргарин са мало шећера у праху. Филом премажите сваку кору, а затим умутите 250 мл слатке павлаке, па филујте торту споља. Уместо слатке павлаке може и глазура од чоколаде.

* * * * * * * * * * *

Бомбице са кокосом

Потребно је: 300 г млевеног кекса, 200 г маргарина или путера, млеко (може и жути сок), шећер у праху, 100-150 г млевених лешника, 100-200 г кокоса у праху

Маргарин (путер) и шећер у праху добро умутите варјачом или миксером. У пластичну ванглицу ставите кекс, умућен маргарин, лешнике, млеко и све помешајте док се маса добро не сједини. Затим рукама обликујте куглице, сваку уваљајте у кокос и ставите на тацну, једну поред друге, да не би изгубиле облик. Тек када се бомбице добро стегну, можете их ставити у пластичну чинију и поклопити.

* * * * * * * * * * *

Мафини пуњени џемом

Потребно је: 300 г брашна, пола прашка за пециво, 200 г шећера, 100 г млевених лешника, 150 мл уља, 250 мл киселе воде, ванилин шећер, 50 г сецканих лешника (за посипање), џем

Помешајте у посуди брашно, прашак за пециво, млевене лешнике и шећер. Додајте уље и умутите лагано миксером, а затим ставите киселу воду и наставите да мешате. Кад се све добро сједини, ставите мало смесе у корпице за печење, затим мало џема, па поново припремљену смесу. Поспите преко мафина сецкане лешнике и пеците на 180 степени, отприлике 20 минута.