Васина торта је аутентична српска посластица настала у Параћину од које локална самоуправа прави посебан бренд.

Легенда каже да је чувена торта добила назив по Васи Чокрљану из Параћина још давне 1908. године. Он је до своје 41. године одбијао да се ожени, али тада се заљубљује у младу девојку Јелену и постаје најбољи и најнежнији муж на свету.

Убрзо након венчања, пар је сазнао да ће постати родитељи. Порођај је био ризичан и по мајку и по дете па је Васа најпре одвео у Београд, а затим и за Беч. Захваљујући добрим лекарима и нези на свет је дошла њихова најстарија ћерка Ружица, а мајка се успешно опоравила након порођаја.

По повратку у Параћин, Васина ташта је направила свечани ручак и нову поластицу названу по зету - Васина торта. Овај догађај је годинама препричавала њихова ћерка, као и богати рецепт торте која је с временом постала део националне кухиње и понос Параћина.

Да бисте направили најбољу Васину торту, требаће вам доста времена јер локалне домаћице саветују да прво направите кору па је оставите да одстоји два дана што би било идеално. Затим се прави крем који треба да одстоји један дан, а када се све сједини домаћице саветују да оставите торту да мирује још један дан пре него је служите гостима.


ОВО ЈЕ РЕЦЕПТ ЗА ЧУВЕНУ ТОРТУ И НАЧИН ПРИПРЕМЕ.


Потребно је:

(за кору):

6 јаја;

6 кашика шећера;

6 кашика млевених ораха;

2 кашика брашна.

(за фил):

300 г млевених ораха;

мало (око 50 мл) врелог млека;

150 г прах шећера;

1 кора и сок од поморанџе;

5 штангли црне чоколаде;

200 г путера;

4 жуманца;

4 кашике шећера.

(за шне):

15 кашика шећера;

1 шољом воде;

4 беланаца.


Миксером умутити беланаца, па пред крај постепено додавати једну по једну кашику шећера уз непрестано мућења док се не формира чврст шне који када окренете шерпу неће испасти из ње. Додати жуманца, једно по једно, сједини ти их, а затим додати брашно и орахе, па и њих лагано ручно измешати водећи рачуна да шне што мање спласне. Обложити калуп за торту пречника 26цм папиром за печење сипати шне, и пећи у претходно загрејаној рерни на 200 Ц око 15-20 минута. Оставити да се кора охлади, а затим на њу нанети сок од једне поморанџе.

Орахе попарити са мало врелог млека (око 50 мл), пошећерити прах шећером по укусу (150 г), а затим додати путер и све добро сјединити. Додати 5 штангли растопљене чоколаде и стругану кору и сок од једне поморанџе. Засебно пенасто умутити 4 жуманца са 4 кашике шећера, па их измешати са смесом од ораха. Овим филом филовати кору, а преко њега треба ставити шне који се прави на следећи начин. Ушпиновати 15 кашика шећера са шољом воде, а затим постепено додавати у претходно умућен шне од 4 беланаца, уз непрекидно мешање док се маса не охлади.Б92.нет