Оболелим од гихта потребан је једноставан јеловник који се састоји претежно од пасираних намирница јер се оне лако варе. Исхрана подразумева избегавање беланчевина животињског порекла.

Упала зглобова, наиме, често настаје због прекомерног уноса хране богате пурином, а погоршава се алкохолним пићима. Након тога, долази до пораста урата у крви и ризика од бубрежних каменаца и гихта. Тешкоће настају када количина мокраћне киселине у крви прелази границу нормале, након чега долази до упале са отоком, црвенилом и болом.

У исхрани би требало дати предност намирницама које се могу јести свеже. Приликом припреме хране требало би пазити на то да се јело припрема што брже, са што мање кувања, најбоље на жару, роштиљу или на пари.

Поред исхране без пурина, препоручује се избегавање алкохолних пића, повећан унос течности - бар три литра дневно, и смањења телесне тежине. Ако све то није довољно, користе се лекови за блокирање стварања пурина и убрзавање излучивања мокраћне киселине путем бубрега.

ПРВИ ДАН

Доручак: топла лимунада, свеж сир без много масноће, хлеб

Ручак: морска риба, компот од јабука

Вечера: гриз са млеком са ниским процентом масти, барени карфиол, крушке

ДРУГИ ДАН

Доручак: интегралне пахуљице, јабука

Ручак: пире кромпир са динстаним патлиџанима (лососом или пастрмком), зелена салата

Вечера: печена паприка у сосу од парадајза, кувани кромпир, компот од крушака

ТРЕЋИ ДАН

Доручак: чај од шипка, меко кувано јаје, хлеб

Ручак: шаргарепа и празилук, младе тиквице са јајетом

Вечера: кисело млеко, компот од крушке

ЧЕТВРТИ ДАН

Доручак: маломасно млеко, хлеб, поморанџа

Ручак: гриз са листом першуна, тестенине са сосом од парадајза, зелена салата

Вечера: воћна салата од поморанџи, јабука, крушака и шљива

ПЕТИ ДАН

Доручак: омлет са свежом паприком и парадајзом, хлеб, минерална вода

Ручак: млинци са сиром, зелена салата

Вечера: кнедле од шљива, лимунада или минерална вода