Намаз од пасуља и шаргарепе

Потребно је: 300 г пасуља, 2 шаргарепе, 2 чена белог лука, 2 кашике маслиновог уља, кашичица мајчине душице, мало першуна, со, бибер

Пасуљ кувајте у кључалој сланој води, оцедите и испасирајте да добијете глатку смесу. Изњечите бели лук, додајте мало уља, зачините сољу, бибером, додајте мајчину душицу, па помешајте са пастом од пасуља. Додајте изрендану шаргарепу и исецкани першун, још мало зачините и измиксајте у блендеру.


* * * * * * * * * * * * * * * * *

Пројице са блитвом

Потребно је: 3 шоље пшеничног брашна, 3 шоље пројиног брашна, 3 шоље киселе воде, прашак за пециво, шоља маслиновог уља, 30 г сусама, 30 г семенки сунцокрета, 30 г ланеног семена, 100 г блитве, кашичица соли

Помешајте киселу воду и уље, додајте прашак за пециво, оба просејана брашна и мешајте да добијете глатку смесу. Исецкајте свежу блитву и умешајте је, па додајте сусам, сунцокрет, лан и со. Још мало измешајте, затим смесу излијте у науљене калупе за мафине. Загрејте рерну. Пројице пеците око 20 минута.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Авокадо на тосту

Потребно је: 2 авокада, 2 кисела краставца, 20 г млевеног лана, 20 г сусама, 5 комада тост хлеба, ким, капар, хималајска со

Авокадо пресеците и кашиком извадите из коре. Помешајте га са исецканим краставцима, ланом и сусамом, зачините сољу, кимом и убаците капар. Добро изблендирајте и оставите да мало одстоји у фрижидеру. На црни или интегрални тост хлеб намажите авокадо сос.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Кикирики салата

Потребно је: 300 г кукуруза шећерца, 50 г печеног кикирикија, конзерва туњевине у комадићима, црвена паприка, мало свежег купуса, маслиново уље, со, бибер

Кукуруз обарите или узмите онај из конзерве. Уситните кикирики и паприку исеците. На тањир сервирајте ситно изрендан свеж купус, као подлогу. Преко њега ставите мешавину кукуруза, паприке, туњевине и кикирикија. Зачините по укусу и прелијте маслиновим уљем.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Пита са празилуком и пиринчем

Потребно је: 500 г кора за питу, 500 г празилука, 100 г пиринча, 100 г шампињона, суви биљни зачин, со, бибер, 50 мл маслиновог уља

Скувајте пиринач у сланој води. Динстајте исецкани празилук на мало уља, додајте изрендане шампињоне и зачините по укусу, наставите да динстате, па додајте пиринач, промешајте и оставите да се прохлади. Смесом филујте коре, уролајте их, премажите маслиновим уљем и пеците у загрејаној рерни на 200 степени 40 минута.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Рижото пун витамина

Потребно је: 400 г пиринча, 50 г грашка, 2 зелене јабуке, 100 г кукуруза шећерца, 50 г посног путера, црни лук, 2 чена белог лука, 2 дл белог вина, мало першуна, 0,5 дл маслиновог уља, со, бибер

Скувајте пиринач у сланој води у коју сте додали путер. У другој шерпи скувајте грашак и кукуруз, па га пропржите на црном и белом луку са маслиновим уљем. Посолите и побиберите, додајте исецкане јабуке, сипајте вино и оставите да се мало крчка. На крају све помешајте, додајте першун и украсите по жељи.