Чоколадни

Потребно је: 500 мл млека, 100 г црне чоколаде, 2 кашике густина, 2 кашике шећера, кесица ванилин шећера, прстохват соли, 2 беланца. За украс: листићи свеже нане, сладолед од ваниле

Одлијте 100 мл млека и ставите га са стране. Остатак сипајте у лонац и кувајте на ниској температури. Црну чоколаду изломите на мање комаде, ставите у вруће млеко и растопите, уз стално мешање. Када је чоколада отопљена, посуду ставите са стране. Густин умешајте у 100 мл сачуваног млека, а оно са чоколадом опет ставите на ринглу, да прокључа, додајући му обе врсте шећера и со. Чим млеко проври сипајте у њега густин у млеку, па мешајте све време, док пудинг не почне да кључа и згушњава се, онда склоните са рингле. У високој посуди умутите чврст шне од беланаца и умешајте га у прохлађени пудинг, тако да постане ваздушаст и лаган. Украсите листићима свеже нане и сладоледом од ваниле.

* * * * * * * * * * * *

Са овсеном кашом

Потребно је: кашика чија семенки, 4 кашике овсених пахуљица, кашичица цимета, печена јабука. За украс: ораси, чоколадни сируп

Чија семе и овас потопите у врелу воду и оставите да одстоје један сат. Јабуку испеците у рерни и ољуштите. Све састојке ставите у блендер и измутите док не постане хомогено, па пребаците у шерпицу и кувајте на лаганој ватри, 10 минута, константно мешајући. По жељи, украсите орасима преливеним чоколадним сирупом.

* * * * * * * * * * * *

Карамел искушење

Потребно је: 500 мл млека, 30 г густина, кашичица екстракта ваниле, прстохват соли, 100 г шећера, 40 мл воде. За украс:, листићи свеже нане

Одвојите 60 мл млека које ћете помешати са густином, сољу и екстрактом ваниле, тако да не буде грудвица. У другој посуди промешајте шећер и воду, па их ставите да се кувају, осам минута од момента кључања, уз повремено мешање. Када се отопи, склоните посуду са ватре и у њу улијте топло млеко, па ће се шећер стврднути. Тада све заједно ставите на лагану ватру и мешајте док се шећер не отопи и млеко не поприми боју карамеле, па кувајте 10 минута. Након тога у добијену масу улијте смесу са густином и кувајте неколико минута, док се не згусне. Украсите листићима свеже нане.

* * * * * * * * * * * *

Кафени

Потребно је: 120 г брашна, 2 кашике инстант кафе, 1 л млека, мало екстракта ваниле, мало чоколадног сирупа, 20 г чоколаде са укусом капучина, 1 дл белог рума, 50 г беле чоколаде. За украс:, слатка павлака, зрна кафе

Помешајте брашно, кафу и 100 г шећера, па у то сипајте млако млеко, мешајући да се не би створиле грудвице. Ставите на ринглу, додајте екстракт ваниле и изломљену чоколаду са укусом капучина, па кувајте на тихој ватри неколико минута. Помешајте рум са преосталим шећером и ставите да проври, па кувајте око три-четири минута, све док не почне да се згушњава. Оставите да се расхлади, па га умешајте у крем са кафом. Кад се охлади ставите у фрижидер осам сати. Декоришите шлагом и зрнима кафе.