Свакодневна употреба меда помаже нам да одржавамо добро здравље и препоручује се од 60 до 100 грама меда дневно за одрасле, а за децу до пола те количине.

Мед садржи витамине А, Д, Ц, Е, К и Б групе, минералне соли, микроелементе…, калцијум, магнезијум, јод, натријум, калијум, фосфор, цинк… Бакар, кобалт и гвожђе у меду погодују лечењу анемије, а садржи и аминокиселине, ензиме и органске киселине потребне за изградњу и функције организма.

Пчеле не праве лош мед, измислили су га људи правећи од њега индустријски производ, а кривци су и несавесни и неуки пчелари који желе да се преко ноћи обогате. Како бисте се уверили да ли је мед прави, најједноставнији начин је однети га на хемијску анализу. Али, прави мед препознаћете и уз неколико једноставних тестова које можете и сами да урадите.

Кристалисање

Важно је знати да се прави мед кристалише, али се на 40 степени, у топлој води, поново може довести у течно стање.

Ако неколико кашика меда ставимо у микроталасну пећницу, на високој температури прави мед ће се брзо карамелизовати. Вештачки мед ће на високој температури бити пун мехурића и тешко да ће од њега постати карамела.

Бели траг

Да бисмо се уверили да је мед прави, можемо ставити у стаклену теглу две кашике меда и шест кашика чистог етил-алкохола, добро угрејати у врућој води и промућкати. Прави пчелињи мед ће се растопити, док вештачки прављени мед на дну оставља бели траг. Ако у теглу не ставимо алкохол већ само воду, прави мед ће пасти на дно, док ће се вештачки мед разлити по води.

Како се слива


Прави мед можете тестирати и на следећи начин – узмете кашиком мед из тегле и подигнете кашику високо изнад. Пустите мед да цури. Ако се мед из кашике непрекидно слива у теглу, реч је о правом меду. Вештачки мед не може цурити у непрекинутом низу.

Не верујте свему што произвођачи пишу на етикетама. У супемаркету узмите теглу с медом и окрените је наопачке. Ако се мед растегљиво одваја од дна и споро капље, знак је да у руци држите чисти пчелињи мед. Код вештачког меда, маса ће се нагло одвојити од дна.

Настајање кристалића

Узмите мало меда и истрљајте по длану. Ако се приликом сушења јаве кристалићи шећера, мед је вештачки. Природни мед се у истом случају загрева и претвара више у врсту уља и није лепљив. Можете на папирну салвету ставити неколико капи меда. Вештачки ће брзо проквасити папир, док ће природном меду за то бити потребно више времена.

Шибица и (не)горење


Због воде коју у себи садржи, вештачки мед неће дозволити да се палидрвце шибице умочено у њега запали. Палидрвце умочено у природни мед најнормалније ће горети.

Мед можете тестирати и уз помоћ хлеба. Намажите кришку хлеба медом и оставите да одстоји. Од природног меда хлеб ће се скорити, док ће од вештачког постати воденаст.

Осећај боцкања

Важно је знати – непосредно пре гутања прави мед ће вам дати осећај боцкања у устима, што лажни мед не може постићи. Још један једноставан трик – ако у жуманце додате природни мед и добро га измешате, изгледаће исто као да сте жуманце скували.

(Аваз.ба)