Насавесни и неуки пчелари желе да вам подвале: Ово су трикови како да разликујете прави од лажног меда

Novosti online

07. 12. 2019. у 21:12

Насавесни и неуки пчелари желе да вам подвале: Ово су трикови како да разликујете прави од лажног меда

Depositphotos

Пчеле не праве лош мед, измислили су га људи правећи од њега индустријски производ, а кривци су и несавесни и неуки пчелари
Свакодневна употреба меда помаже нам да одржавамо добро здравље и препоручује се од 60 до 100 грама меда дневно за одрасле, а за децу до пола те количине.

Мед садржи витамине А, Д, Ц, Е, К и Б групе, минералне соли, микроелементе…, калцијум, магнезијум, јод, натријум, калијум, фосфор, цинк… Бакар, кобалт и гвожђе у меду погодују лечењу анемије, а садржи и аминокиселине, ензиме и органске киселине потребне за изградњу и функције организма.

Пчеле не праве лош мед, измислили су га људи правећи од њега индустријски производ, а кривци су и несавесни и неуки пчелари који желе да се преко ноћи обогате. Како бисте се уверили да ли је мед прави, најједноставнији начин је однети га на хемијску анализу. Али, прави мед препознаћете и уз неколико једноставних тестова које можете и сами да урадите.

Кристалисање

Важно је знати да се прави мед кристалише, али се на 40 степени, у топлој води, поново може довести у течно стање.

Ако неколико кашика меда ставимо у микроталасну пећницу, на високој температури прави мед ће се брзо карамелизовати. Вештачки мед ће на високој температури бити пун мехурића и тешко да ће од њега постати карамела.

Бели траг

Да бисмо се уверили да је мед прави, можемо ставити у стаклену теглу две кашике меда и шест кашика чистог етил-алкохола, добро угрејати у врућој води и промућкати. Прави пчелињи мед ће се растопити, док вештачки прављени мед на дну оставља бели траг. Ако у теглу не ставимо алкохол већ само воду, прави мед ће пасти на дно, док ће се вештачки мед разлити по води.

Како се слива


Прави мед можете тестирати и на следећи начин – узмете кашиком мед из тегле и подигнете кашику високо изнад. Пустите мед да цури. Ако се мед из кашике непрекидно слива у теглу, реч је о правом меду. Вештачки мед не може цурити у непрекинутом низу.

Не верујте свему што произвођачи пишу на етикетама. У супемаркету узмите теглу с медом и окрените је наопачке. Ако се мед растегљиво одваја од дна и споро капље, знак је да у руци држите чисти пчелињи мед. Код вештачког меда, маса ће се нагло одвојити од дна.

Настајање кристалића

Узмите мало меда и истрљајте по длану. Ако се приликом сушења јаве кристалићи шећера, мед је вештачки. Природни мед се у истом случају загрева и претвара више у врсту уља и није лепљив. Можете на папирну салвету ставити неколико капи меда. Вештачки ће брзо проквасити папир, док ће природном меду за то бити потребно више времена.

Шибица и (не)горење


Због воде коју у себи садржи, вештачки мед неће дозволити да се палидрвце шибице умочено у њега запали. Палидрвце умочено у природни мед најнормалније ће горети.

Мед можете тестирати и уз помоћ хлеба. Намажите кришку хлеба медом и оставите да одстоји. Од природног меда хлеб ће се скорити, док ће од вештачког постати воденаст.

Осећај боцкања

Важно је знати – непосредно пре гутања прави мед ће вам дати осећај боцкања у устима, што лажни мед не може постићи. Још један једноставан трик – ако у жуманце додате природни мед и добро га измешате, изгледаће исто као да сте жуманце скували.

(Аваз.ба)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

meda

08.12.2019. 00:28

Kupio sam med u prodavnici povrća, proizvođač "vučenović" livadski med, vrcani domaći, pakovanje, piše 270 gr, flašica u obliku srca. Med ne vredi ni dinara, pokušao da uzmem sa kašičicom da probam, nema ukusa ni mirisa, kad sam pokušao da ga jedem, kao da sam uzeo žvaku ili kožuru, ne liči na ništa... Uzeo zbog flašice... Ako ne znate da prodajete pravi med, bolje odustanete od vaše proizvodnje...

Miloš

12.12.2019. 09:03

Najjednostavniji način je da kupujete med direktno od pčelara, još ako ga poznajete pa možete da proverite da li je pedantan, ne možete pogrešiti.