ЧЕСТИ падови притиска захтевају промену начина живота и исхране. За разлику од хипертензије, овај проблем захтева повећан, али не и превелик унос соли и редовне оброке.

Промена исхране може да отклони тегобе као што су недостатак енергије, вртоглавица при наглом устајању, поспаност, слабост, мућење вида, тешко дисање и тешко кретање. Симтоми као што су умор и пад енергије могу да се погоршају прескакањем оброка и успоравањем дотока крви у органе. Најбоље решење је више мањих оброка, који помажу да притисак буде у равнотежи.

Особе са ниским притиском требало би да једу сланију храну, јер со везује воду у организму. Препоручује се јодирана со, јер јод стимулише циркулацију и подстиче производњу хормона штитасте жлезде. Хипотензичари би требало да пију барем два литра течности дневно, нарочито млаке воде. Од намирница се препоручују рен, кромпир, ђумбир, диња, јагоде, лимун, спанаћ, парадајз, ротквице и кукуруз.

Осим тога, саветује се промена начина живота, повећана физичка активност, избегавања наглог устајања из кревета. Уз препоруку лекара, могу се употребљавати лекови којима се повећава крвни притисак.

ПРВИ ДАН

Доручак: палачинка филована тврдим сиром и посном шунком, јогурт

Ужина: свеже цеђен сок од поморанџе

Ручак: телећа чорба, телећи гулаш са маслинкама, кромпир пире

Ужина: шака бадема

Вечера: црни тост премазан џемом од купине или шипурка, чај од рузмарина са медом

ДРУГИДАН

Доручак: шест кашика овсених пахуљица у чаши јогурта

Ужина: чаша сока од парадајза са листићима босиљка

Ручак: пилећа супа, пилећи филе, парче ражаног хлеба

Ужина: парче пите од бундеве

Вечера: шампињони на жару, црни тост, чај од глога са медом

ТРЕЋИ ДАН

Доручак: парче пите са сиром, шоља кефира

Ужина: једна јабука

Ручак: бифтек на жару, гриловано поврће, парче црног хлеба

Ужина: свеже цеђена лимунада са медом

Вечера: салата од леблебија, црни тост, чај од рузмарина са медом

ЧЕТВРТИ ДАН

Доручак: кајгана од два јајета, црни тост

Ужина: шака бадема

Ручак: пастрмка на жару, барена блитва и кромпир са маслиновим уљем

Ужина: чаша сока од цвекле

Вечера: печена јабука, воћни чај

ПЕТИ ДАНА

Доручак: барено јаје, режањ пршуте, црни тост, воћни јогурт

Ужина: кафа са шлагом, два интегрална кекса

Ручак: рижото са шампињонима, зелена салата зачињена маслиновим уљем

Ужина: колач од кестена

Вечера: салата са тврдим сиром и сусамом, црни тост, чај од ђумбира са медом