ОПТЕРЕЋЕЊЕ и упала јетре и жучних путева често се дешавају због превише масне хране. Када дође до запаљења овог органа, неопходан је правилан дијетални режим, који укључује довољан број калорија и добар однос основних хранљивих састојака.

Прва препорука за пацијенте који су имали упалу, јесте да неколико дана примењују строгу дијету са чајевима и компотима. Након смиривања симптома, спроводи се посебан режим исхране.

Количину масти потребно је смањити на 40 до 60 грама дневно, а најбоље је користити биљне масноће. Није препоручљиво јести јела са запршком, са роштиља и пржену храну. Највише калорија требало би узимати из угљених хидрата, којима су богате житарице, воће, поврће и мед, док су препоручени извор беланчевина немасно месо, посни свежи сир, обрано млеко и риба. Поврће и воће се може јести сирово или кувано, док се салата припрема са неколико капи маслиновог уља и лимуновим соком.

За доручак потребно је појести три кашике зобених пахуљица са сувим воћем, банану, кашичицу меда од кестена, уз додатак немасног јогурта. За јутарњу ужину узмите два интегрална кекса, а поподне поједите ферментирани млечни производ са пробиотицима и шаку сувог грожђа..

ПРВИ ДАН

Ручак: рижото са грашком и шаргарепом 100 г, зелена салата, шака лешника, зелени чај

Вечера: ћуретина на жару 80 г, салата од дивљег коморача с белим луком 80 г, хлеб са семенкама, колач од јогурта са циметом и ђумбиром, чај од коприве

ДРУГИ ДАН

Ручак: тестенина са грашком и шаргарепом 100 г, зелена салата 100 г, јабука, чаша сока од ананаса

Вечера: барена телетина 50 г и барени кромпир за салату 100 г, ражани хлеб, чај од коприве

ТРЕЋИ ДАН

Ручак: пилећа супа са пиринчем 100 г, салата са целером, јабуком, орасима и јогуртом 150 г, пита са јабуком, зелени чај

Вечера: риба на жару 100 г, барени кромпир с блитвом 150 г, поморанџа, чај од јабуке са циметом

ЧЕТВРТИ ДАН

Ручак: салата с пиринчем, ћуретином и ананасом (200 г), шака сушених шљива, чаша минералне воде

Вечера: посна телетина на жару (100 г), зелена салата (70 г), банана у сирупу од багремовог меда са бадемима

ПЕТИ ДАН

Ручак: печурке на жару с белим луком 100 г, салата од краставаца и киселог млека 100 г, чаша сока од поморанџе

Вечера: риба печена у рерни 150 г, барени кромпир 100 г, интегрални хлеб, шака ораха, чај од менте