Кад кувамо кромпир исечен на коцкице, рутина коју већина спроводи је следећа: ставимо воду на шпорет, посолимо је па кренемо да љуштимо и сечемо кромпир. Таман када то завршимо, вода је проврела, па у њу додајемо кромпир. Још смо поносни што смо тако добро искористили време. Такође, имамо и неки осећај да је то боље и здравије - можда ће кромпир изгубити мање витамина ако није дуго у води?

Међутим, кромпир би требало ставити у хладну воду, а наводе се два јака разлога за то. Прво, ако кромпир убаците у врелу воду споља ће се врло брзо скувати, али средина се не може тако брзо загрејати па ће јој требати више времена.

Резултат: или ће се спољни делови почети да се распадају или ће средина остати полужива. Ово важи и када кувате целе кромпире. Ако их ставите у хладну воду постепено ће се и равномерно загравати па тако равномерно и скувати.

А уштеда времена? Док се вода полако заграва, можете припремати друге намирнице за ручак. Ипак, време је на вашој страни и овако: кромпиру који је стављен у хладну воду треба мање времена да се скува!


(miss7)