ПРВА помоћ код гастритиса може да буде увођење ферментисаних млечних производа у исхрану. У јогурту су присутне хиљаде млечних бактерија које у процесу врења стварају млечну киселину, а на нивоу црева подстичу стварање здраве бактеријске флоре.

Такође, особама са гастритисом, саветује се да једу чешће, али умерено. Важно је да се избегне преједење, обилни ручкови и грицкање између оброка.

Нередовна и неправилна исхрана, пушење цигарета, дугогодишње узимање различитих лекова који оштећују желудачну слузокожу и стрес, могу да погоршају стање. Потребно је избегавати алкохол, чоколаду, црни хлеб, грицкалице, јагоде, кафу, коцке за супу, концентрат парадајза, кечап, лој и маст, мед, млади лук, сирће, паприку и воћне сокове. Вода се пије увек 20 минута пре јела, а не током или након оброка.

Прилагођен начин исхране, у комбинацији са медикаментима и чајевима од лековитог биља, може да донесе трајне резултате и омогући да киселина у желуцу не представља проблем. Опоравак слузокоже желуца, ипак, захтева време, процес може да траје и до неколико месеци.

ПРВИ ДАН

Доручак: Двопек и џем од шипка без шећера

Ужина: Сезонско воће

Ручак: Динстано бело месо и свежа салата од купуса и шаргарепе

Вечера: Интегрални пиринач с бареном шаргарепом и броколијем

ДРУГИ ДАН

Доручак: Каша од проса са додатим сувим грожђицама, медом и бадемима

Ужина: Воће

Ручак: Чорба од бундеве и ђувеч са интегралним пиринчем и тофу сиром

Вечера: Пробиотски јогурт са овсеним пахуљицама и банана

ТРЕЋИ ДАН

Доручак: Интегрални хлеб са намазом од младог сира и руколом

Ужина: Чај од матичњака и банана

Ручак: Пастрмка печена у рерни и зелена салата с маслиновим уљем и лимуновим соком

Вечера: Палента с млевеним семенкама лана, сусама и бундеве

ЧЕТВРТИ ДАН

Доручак: Овсене пахуљице с млевеним бадемима, медом, сувим воћем, бананом и млевеним семенкама сусама, лана и бундеве

Ужина: Чај од камилице и јабука

Ручак: Ћуфте од белог меса и салата од свеже шаргарепе и цвекле.

Вечера: Интегрална тестенина са спанаћем

ПЕТИ ДАН

Доручак: Гриз од интегралног пиринча у сојином млеку, заслађен стевијом.

Ужина: Бадеми и суво воће

Ручак: Меко кувана јаја, барени кромпир, салата од празилука и цвекле

Вечера: Шејк од банане, пиринчаног млека, меда и малина