Мало другачија мусака

Потребно је: 20 печених паприка, 500 г млевеног меса, 150 г пиринча, 4 чена белог лука, јаје. За прелив: 7 дл парадајз сока, со, шећер, босиљак, оригано, мешавина сувих биљних зачина

Паприку очистите и исеците на веће траке. У млевено месо додајте пасирани бели лук, јаје, мешавину сувих биљних зачина, со и бибер. Додајте и пиринач у смесу са месом, па све промешајте. У ватросталну чинију, премазану уљем, стављајте ред исцепканих печених паприка, ред меса, поново паприке, па месо и завршите са паприкама. Помешајте парадајз сок са мало воде, додајте прстохват шећера, оригано и босиљак. Прелијте паприке тако да пливају у сосу, мало их избушите да би течност равномерно прошла свуда. Пеците поклопљено 50 минута у претходно загрејаној рерни на 180 степени. Потом скините поклопац и мало запеците.

* * * * * * * * * * * * * *

Димљена чорба

Потребно је: 4 печене црвене паприке, 1/2 л сока од парадајза, 2-3 кашике уља, першунов и целеров лист или свежи листићи босиљка, со, бибер

Печену паприку, којој сте скинули љуску и извадили семенке, самељите у блендеру, све док не добијете гладак пире. На дно шерпе сипајте мало уља. Када се загреје додајте пире од паприке, сок од парадајза, посолите и побиберите по укусу. Када чорба прокува, скините са рингле и послужите. По жељи у тањир додајте исецкано зачинско биље и крутоне.

* * * * * * * * * * * * * *

Пуњена киноом

Потребно је: 140 г киное, 300 мл воде, 6 бабура средње величине, 2 кашике путера, 60 г црног лука, 500 г шампињона, 400 парадајз пелата, 2 чена пасираног белог лука, 2 кашичице сувих биљних зачина, мало чилија у праху, 2 кашичице вишњеваче, со, бибер, 300 мл парадајз сока, кашичица шећера, 200 г моцареле, кашика свежег, сецканог босиљка

Киноу прелијте водом и кувајте 15 минута. Паприке издубите, уклоните им семенке и ставите их да се кувају десет минута у врелој, посољеној води, па их извадите и охладите у хладној води. На загрејаном путеру испржите насецкани лук, додајте шампињоне исечене на листиће и динстајте док течност не испари. Пелат оцедите и исецкајте на коцкице, а сок сачувајте. Шампињонима додајте пасирани бели лук, кашичицу мешавине сувих биљних зачина, чили у праху, на коцкице нарезан пелат и вишњевачу, па кратко продинстајте. Додајте кувану киноу и промешајте, затим моцарелу, па посолите и побиберите. Парадајз сок помешајте са сосом од пелата, кашичицом мешавине сувих биљних зачина и шећером, па сипајте у ватросталну посуду. Паприке напуните надевом и сложите у сос од парадајза. Пеците пола сата у рерни загрејаној на 180 степени.

* * * * * * * * * * * * * *

Слана торта са тиквицама

Потребно је: 500 г лиснатог теста, 2 зелене тиквице, црвена паприка, жута паприка, кромпир, 250 мл неутралне павлаке за кување, 2 кашичице тимијана, 4 јајета, 1/4 кашике путера, кашика брашна, 250 г саламе по избору, со, бибер

Тиквице оперите и исеците на танке колутиће, па посолите, а паприку нарежите на коцкице. Умутите јаја, павлаку, тимијан, со и бибер. Калуп у ком ћете пећи подмажите путером. Лиснато тесто развуците на брашном посутој подлози и њиме прекријте калуп, тако да мало виси преко ивице. Прекријте га саламом и куваним кромпиром, сеченим на колутове, па посушеним тиквицама такође исеченим на колутове. Преко ставите сечену паприку и залијте припремљеним преливом. Поново иде ред тиквица и паприка, па залијте преливом, а на крају ставите само тиквице и остатак соса. Пеците 45 минута у рерни загрејаној на 220 степени.