Свако је бар некад имао у рукама тврдо кувано јаје које је, просто, немогуће ољуштити. Беланце остаје прилепљено за кору, јаје изгледа 'израњавано' - није да ће пропасти свет, али може да изнервира, нарочито онда кад вам је стало, не само до укуса, већ и до изгледа хране коју сервирате.


Ствар је у томе да се љуска не љушти чисто углавном ако сте скували изузетно свежа јаја. Како јаја старе, љуске се лакше љуште. Зашто је тако? У свежим јајима је беланце чвршће повезано са љуском због мање киселог окружења јајета. Након што се заштитни омотач љуске јајета полако истроши, јаје постаје порозно, упија више ваздуха и ослобађа дeоугљен-диоксида. То чини протеине у беланцету киселијим, због чега слабије пријањају за унутрашњу мембрану. Јаја се такође мало смањују, па се ваздушни простор између љуске и мембране повећава, што резултира куваним јајима која се лакше љуште. Идеална за љуштење су, кажу, јаја стара седам до 10 дана.

Домаћице имају разне савете како ољуштити јаја без проблема. Један од предлога је да ставите мало соде бикарбоне у воду у којој кувате јаја. Сода се ставља док је вода још хладна. Сачекајте да вода проври и ставите јаја. Други трик за лакше скидање љуске је да ставите мало соли и сирћета у врелу воду, док се јаја кувају.


Постоји и савет да јаје скувате у сланој води и потом га потопите у хладну воду. Јајету треба разбити љуску одмах након кувања, да би се она током хлађења одвојила што олакшава љуштење.

(Вијести)