ПИТА ЗА СВА ЧУЛА


Потребно је:

- 500 г кора за питу

- 300 г грожђа по избору

- 200 мл уља

- 300 г шећера

- 2 кесице ванилин шећера

Плех за печење поспите са мало уља, ставите кору, на њу опет мало уља и шећера. Тако исто и на другу, а на трећу ставите помешан обичан и ванилин шећер са грожђем. Поступак понављајте док има кора, водећи рачуна да питу завршите само са једном кором. Пеците је у рерни на 200 степени, 15 минута. Пре служења богато поспите прах шећером.



СОЧНИ ЈЕСЕЊИ МАФИНИ


Потребно је:

- 2 јајета

- 200 г шећера

- 250 г киселе павлаке

- 100 мл уља

- 270 г брашна

- 2 кашичице прашка за пециво

- лимунова корица

- со

- 100 г ситног грожђа


Јаја, шећер и киселу павлаку умутите и сједините миксером, па у танком млазу додајте уље. Посебно помешајте брашно, прашак за пециво, нарендану кору лимуна и мало соли, па ове састојке варјачом лагано умешајте у смесу са јајима. На крају додајте бобице грожђа. Смесу сипајте у калуп за мафине и пеците на 180 степени 20 минута, док не добију лепу жућкасту боју. Да би били још укуснији, пре служења можете да их поспете циметом и прах шећером.

*****


СТАРИНСКИ КОЛАЧ ПУН АРОМЕ


Потребно је:

- 500 г ситног мирисног црног грожђа

- 400 г брашна

- 150 г смеђег шећера

- 25 г свежег квасца или кесица сувог

- уље, прстохват соли

- око 300 мл млаке воде


Растопите квасац у чаши млаке воде. Помешајте брашно са 3 кашике шећера, додајте со и растопљен квасац. Замесите све састојке, по потреби додајући толико воде да добијете мекано, глатко и еластично тесто. Тесто пребаците на побрашњену даску и месите око 10 минута, па га оставите да се диже покривено око 1,5 сат. Оперите и осушите зрна грожђа. Када тесто нарасте одвојите 2/3, растањите га прстима на подмазаном пек-папиру у плеху за печење, преко распоредите 2/3 грожђа и поспите преосталим шећером (одвојите 2 кашике за посипање). Растањите и преосталу трећину теста и њоме прекријте грожђе. Преклопите мало доњу ивицу преко горње и стисните прстима, да грожђе приликом печења не би цурело. Поспите мало уља по површини, распоредите преостало грожђе и шећер. Колач пеците на 200 степени око 30 минута, чекајући да лепо порумени одозго.

*****


ТОРТА ПРЕКРИВЕНА ПУРПУРНИМ ЖЕЛЕОМ


Потребно је за кору:

- 3 јајета

- 3 кашике шећера

- 3 кашике хладне воде

- 3 равне кашике брашна

- 1/2 прашка за пециво

За крем:

- 2 прашка за пудинг

- 5 кашика шећера

- 650 мл млека

- 100 г путера или маргарина

За желе:

- 2 црвена прелива за торте

- 4 кашике шећера

- 500 мл воде

- око 500 г црног грожђа


Прво припремите крем. У мало хладног млека размутите прашак за пудинг уз додатак шећера, а остатак млека ставите да се греје. Скувајте пудинг уз стално мешање. Када се охлади додајте пенасто умућен маргарин или путер. За припрему коре прво умутите чврст снег од беланаца уз додатак шећера. Потом додајте хладну воду и жуманца, а на крају брашно помешано с прашком за пециво. Смесу пеците 10-ак минута на 200 степени у округлом или четвртастом плеху. Испечену кору оставите да се охлади у плеху. Бобице очистите од петељки, па их са кашиком шећера и 100 мл воде минут-два прокувајте, тек да омекшају. Оцедите их и ставите да се хладе, а течност од кувања грожђа сачувајте за припрему желеа. Премажите кору у плеху кремом, а преко послажите охлађене бобице грожђа и прелијте црвеним желеом. За припрему желеа помешајте кесице црвеног прелива за торте са 3 кашике шећера, па их отопите у 400 мл хладне воде. Томе додајте сачувану течност од кувања зрна грожђа. Мешавину загревајте уз мешање све до кључања. Склоните са ватре, причекајте минут да се мало охлади, па прелијте преко грожђа.



*****


БЕЛИ СЛАТКИШ БЕЗ ПРЕМЦА


Потребно је за кору:

- 200 г брашна + мало за калуп

- 100-130 г шећера по жељи

- 100 г путера + мало за калуп

- 3 јајета

- 100 мл млека

- 1/2 кесице прашка за пециво

- лимун

За крем:

- 300 мл млека

- 40 г густина

- 2 жуманца

- 100-150 г шећера у праху

- 100-150 г путера

- 400 г бобица белог грожђа

За прелив:

- 250 мл сока од јабуке или зове

- кашичица шећера

- 100 г слатке павлаке за шлаг

- кесица светлог прелива


Са шећером умутите путер омекшао на собној температури, додајте жуманца и наставите да мутите док се шећер потпуно не растопи. Беланца мутите посебно док се не претворе у снег. Потом у смесу са жуманцима поступно додајте сок од лимуна, млеко, брашно са прашком за пециво и снег од беланаца. Тесто сипајте у намашћен и брашном посут калуп и пеците око 30 минута на 180 степени. Печено извадите и оставите да се хлади, а за то време припремите крем. У мало млека размутите густин, жуманца и шећер, а остале састојке ставите да се кувају. Када прокува ставите смесу са густином и наставите да кувате док се не згусне. Оставите да се охлади мешајући да се на површини не створи корица. У хладан крем полако стављајте комадиће путера, стално мутећи миксером. Потом кору навлажите млеком, премажите кремом и поравнајте. Одозго поређајте бобице грожђа и ставите у фрижидер док не направите прелив. За прелив садржај кесице помешајте са шећером, додајте сок по жељи и непрестано на шпорету мешајте. Када прокува склоните са ватре и оставите неколико минута да се хлади. Бобице на торти премажите четкицом са мало прелива, а затим целу површину преливајте лагано кашичицом. Торту можете да украсите шлагом.