Зимница од малина

понедељак, 23. 09. 2019. у 14:17

Зимница од малина

Depositphotos

Малине нису случајно на цени. Можете их за зиму спремити на различите начине, а ми вам предлажемо да направите сируп, пекмез за аромом кокоса и џем од малина

Сируп

Потребно је: 3 кг малина, 2 литра воде, шећер (око 4 кг), 3 кесице лимунтуса (30 г)

Малине оперите, добро оцедите, ставите у посуду, изгњечите их пасирком за парадајз и меко воће, додајте 3 кесице лимунтуса и хладну воду. Оставите да одстоји 24 часа, па ставите на ватру да проври. Док је маса топла процедите је кроз пластично сито. На сваки добијени литар течности убаците 1 кг шећера. Ставите на ринглу и кад проври кувајте 3-4 минута. Пену на врху скините и сируп сипајте у загрејане стаклене флаше претходно опране и стерилисане у рерни на 100 степени 20 минута. Затворите флаше, покријте их столњаком и оставите да се охладе.

* * * * * * * * * * * * *

Пекмез са аромом кокоса

Потребно је: 500 г малина, 250 г шећера, џемфикс, кесица лимунтуса, 4 кашике ликера од кокоса


Малине у шерпи помешајте са шећером и џемфиксом. Оставите да одстоји 15 минута. Додајте кокос и, мешајући, пустите да се 3 минута кува. Умешајте лимунтус и ликер. Пекмез скините са ватре, одмах сипајте у вреле тегле и затворите, па 5 минута држите окренуте наопако. Исправите их и оставите да се охладе.

* * * * * * * * * * * * *

Џем

Потребно је: 1 кг малина, 500 г шећера

Малине оперите, па оставите неколико минута да се оцеде и просуше. Преручите их у шерпу и ставите да се кувају на умереној температури. Малине ће почети да се крчкају и отпустиће свој сок. Од тренутка кључања, додајте шећер, па кувајте стално мешајући. Мало смањите температуру, да џем не би загорео. После 10-20 минута, у зависности од ваше рингле, џем ће постићи одговарајућу густину. Након 10 минута кувања извадите кашику џема, сачекајте да се прохлади па проверите да ли густина одговара. Ако одговара, склоните са рингле. У међувремену стерилишите тегле, па у њих сипајте још топао џем. Добро затворите, тегле умотајте у дебело ћебе и оставите да се тако охладе, на дневној температури.



Пратите нас и путем иОС и андроид апликације