Компот од грожђа

Потребно је: 5 кг белог грожђа, 3,5 кг шећера, 4 л воде, 2 конзерванса

Грожђе очистите од петељки и добро оперите. У дубљој шерпи сједините воду и шећер, па кувајте док се шећер не отопи, а вода проври. У кувани сируп умешајте конзерванс и оставите да се охлади. Сирупом залијте грожђе, па тегле затворите целофаном. Дно веће шерпе прекријте кухињским крпама, поређајте испуњене тегле и одозго прекријте крпама. До половине шерпе сипајте воду и кувајте на умереној температури док се целофан не подигне. Кад се то догоди, тегле извадите из шерпе, утоплите их и оставите да се охладе. Компот можете да правите и од црног грожђа или мешавине црног и белог.

* * * * * * * * * * * * * * *

Од бресака

Потребно је: 7 кг бресака, око 1,5 кг шећера

Оперите и очистите брескве. Извадите коштицу, а затим брескву исеците на 4 дела. Стављајте их у чисте тегле и сипајте 3-5 кашика шећера (5 ако желите да буде слађи). У тегле сипајте воду до ивице, продрмајте тегле и по потреби додајте воду. Чврсто их затворите а затим ређајте у шерпу, преко крпе. Пре почетка проверите колико тегли може да стане у шерпу, а затим на њено дно ставите крпу. Сипајте воду до поклопца тегле и ставите да се компот кува на тихој ватри. Када вода проври и сви поклопци постану врели, компот је готов. Тегле извадите и окрените наопако. Уколико нека испушта пиштав звук, обележите је како бисте знали да прво њу отворите. Све тегле ставите једну до друге и увијте их плахтом или ћебетом. Након пола сата их окрените нормално и оставите покривене 24 часа.

* * * * * * * * * * * * * * *

Од крушака

Потребно је: 10-15 крушака, со, 1 кг шећера, лимун

Крушке ољуштите, исеците их на кришке и одстраните део са семенкама. Потопите их у слану воду (на 2 л воде иде кашичица соли). Ово се ради да крушке не би поцрнеле. У међувремену ставите воду да проври. Крушке извадите из слане воде, ставите их у густу газу, повежите и уроните у кипућу воду да се кувају два минута. Тада их заједно с газом потопите у хладну воду да их "пресече". Спремите тегле и ставите их у шерпу са хладном водом. Шерпу ставите на шпорет да се тегле постепено загреју. За то време направите сируп од 3 л воде и 1 кг шећера. Воће извадите из газе и оставите да се оцеди. У загрејане тегле ређајте крушке и преливајте их врућим сирупом. У сваку теглу компота додајте кришку лимуна. Потом тегле ставите у шерпу којој сте на дно ставили крпу, а такође и сваку теглу умотајте у крпу како се не би додиривале и прсле приликом кувања. Налијте врућу воду у тај суд, ставите на шпорет и кувајте још 20 минута откад проври. Извадите тегле из воде и ставите их на дрвену подлогу да се охладе.

* * * * * * * * * * * * * * *

Компот од дуња

Потребно је: 3 кг дуња, 2 л воде, 500 г шећера, кесице лимунтуса, десетак цветова каранфилића

Дуње ољуштите и одстраните део са семенкама и тврди унутрашњи део, па их исеците на коцке величине залогаја. У већу шерпу сипајте литар воде и лимунтус, и у то стављајте дуње, редом како их љуштите. Кад све дуње очистите, видите да ли им треба још воде, па по потреби додајте, али измерите количину. Сад на литар воде сипајте 250 г шећера и додајте каранфилиће. Ставите све заједно да проври, па смањите ватру да се дуње лагано кувају у сирупу петнаестак минута, како би омекшале и почеле да мењају боју од жуте ка руменој. У међувремену очистите тегле, ставите их у рерну да се стерилишу на 100 степени, док се дуње не скувају. Вруће тегле пуните врућим компотом, добро их затворите, обришите и окрените на поклопац. Нека тако преноће и охладе се. На тај начин ће се вакуумирати и дуго ће моћи стоје на хладном и тамном месту.