Крушколики једу хладно, јабучасти зачињено

Б. Ј.

16. 05. 2019. у 15:40

Крушколики једу хладно, јабучасти зачињено

Depositphotos

Нутриционисткиња Ли Холмс предлаже исхрану према облику тела. За припаднике вата типа веома је важно да зими успоре темпо и довољно спавају

Већ је позната подела на крушколики и јабучасти облик, према грађи тела, али нутриционисткиња Ли Холмс отишла је корак даље и, приликом путовања у Индију, открила да постоје три облика тела и да је веома важно да се хранимо у складу са тим, да бисмо постигли равнотежу у организму, односно да не бисмо били гојазни или премршави. У ајурведи, облику традиционалне медицине пореклом из Индије, свако има своју доминантну дошу, специфичну енергију која кружи телом и одређује наш изглед и емоционално стање. Према том сазнању, тек када освестимо своју дошу или доше (може их бити и више) имамо могућност да радимо на равнотежи и хармонији у животу. А да бисмо их спознали, требало би да одредимо ком типу припада наш облик тела - вати, пити или капхи.

Вата (четвртасти) типови углавном су мршави, без облина, и изразито спретни. Њихов елемент је ваздух, због чега имају много енергије, али се веома брзо умарају. Привлаче их узбуђења и нова искуства, лако се наљуте, али брзо опраштају. За припаднике вата типа веома је важно да зими успоре темпо и довољно спавају. Требало би да једу топлу и кувану храну, много добрих масноћа, попут оних из орашастих плодова и семенки, као и здравих уља. Не би ваљало да једу сирове намирнице, јер оне могу да им проузрокују сметње у пробави и гасове.

Особе са телом у облику крушке називају се пита типови и обично су просечне висине и тежине, имају добру пробаву, велики апетит и врцају од енергије. Реч је о интелектуалцима са израженом способношћу концентрације. Врло су одлучни, али кад им се наруши равнотежа склони су нервози, горушици и сврабу коже. Њихови елементи су ватра и вода па по природи имају топлије тело. Најбоље је да једу и пију хладније намирнице, чак и зими. Прија им слатко воће и поврће, у које спадају зелено лиснато и краставци. Требало би да се клоне претераног уноса соли, љутих зачина, киселог воћа и алкохола, јер то додатно загрева организам. Зими могу да једу јаја, месо и нешто љуће зачине.

Капха, односно типови људи са обликом тела налик јабуци, чврсте су грађе и велике издржљивости, а повезани су са земљаним елементима. Омиљени су у друштву, смирени, обазриви, верни и стрпљиви. Кад испадну из менталне и физичке равнотеже, лако се гоје, задржавају течност у организму, постају депресивни, а неретко и алергични. Требало би да буду обазриви приликом уноса млечних производа, јер они стварају слуз. Зими би било добро да једу лагану, суву и топлу храну, попут поврћа, воћа, махунарки, куваних вегетаријанских салата и зачињене хране за бољу пробаву и равнотежу организма. Склони су "седелачком" начину живота, па је важно да уносе довољно зачина, јер они убрзавају метаболизам.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације