Гурмански јагњећи котлети

Потребно је: 1 кг јагњећих котлета, 4 чена белог лука, гранчица рузмарина, кашичица слачице, 2 листића нане, 4 кромпира, 4 броколија, 4 шаргарепе, со, бибер, першун, 150 мл уља

У авану заједно уситните бели лук, рузмарин, нану, слачицу, першун, со и бибер. Додајте уље, па месо премажите припремљеном смесом. Очистите поврће и исеците га по жељи. Ставите месо и поврће у пекач, покријте алуминијумском фолијом и пеците сат времена на 200 степени. Скините фолију и пеците док месо не добије румену кору.

* * * * * * * * * * * *

Домаћа погача

Потребно је: 1 кг брашна, 500 мл млека, 50 мл уља, кашика соли, квасац. За посипање: 50 г сусама и лана, јаје, 100 г маргарина



Од потребних сировина замесите тесто и оставите да мало одстоји, због ферментације. Развуците га на два дела и оставите да се удвостручи на топлом месту. Сваки део развуците у правоугаоник и премажите жуманцетом и маргарином. Увијте као штрудлу. Делове међусобно испреплићите и савијте у круг, па пребаците у калуп за печење. Оставите на топлом месту да нарасте. Премажите погачу беланцетом и поспите сусамом и семеном лана, затим ставите у хладну рерну, па је укључите на 200 степени. Пеците док не порумени. Аранжирајте је ускршњим јајима.

* * * * * * * * * * * *


Празнична супа

Потребно је: 300 г јагњетине са костима, 3 шаргарепе, паштрнак, 1/2 целера, главица црног лука, кромпир, со, бибер, суви зачин, домаћи резанци за супу


Месо добро оперите, ставите у пуну шерпу хладне воде и оставите да се кува. Очистите шаргарепу, паштрнак и целер, исеците на крупне комаде, додајте их у шерпу са месом 15 минута од момента када је вода прокључала. Црни лук оперите, пресеците на пола, па неољуштен пропржите на рингли (преко рингле ставите фолију да се не прља). Додајте лук, суви зачин, со и бибер, па лагано кувајте супу око сат. Закувајте резанце на самом крају.

* * * * * * * * * * * *


Укусне сармице од зеља

Потребно је: 3 везе зеља, 300 г млевеног меса, главица црног лука, 200 мл киселе павлаке, јаје, со, бибер, суви зачин


Месо пропржите са црним луком и зачините по укусу. Листовима зеља одсеците петељке и попарите са врелом водом. Оцедите их, па на листове стављајте по кашику смесе са месом и завијајте сармице. Ређајте у ватростални суд. Налијте чашом воде и ставите у рерну да се крчка на 200 степени двадесетак минута. При крају прелијте умућеном павлаком и јајетом, па накратко запеците.

* * * * * * * * * * * *


Мимоза салата са сардином

Потребно је: конзерва сардине, 2 кромпира барена у љусци, 200 г тврдог сира, 100 г прашке шунке или димљеног меса, 2 кувана јајета, главица црног лука, 100 г мајонеза, 2 кашике сенфа, чаша киселе павлаке, першун, босиљак, оригано, бибер


Кромпир са љуском и јаја обарите и оставите да се охладе. Направите намаз од мајонеза, павлаке и сенфа. Нарендајте једно јаје, додајте оцеђену сардину, шунку исечену на танке резанце и ситно сецкан лук. Лагано промешајте. У чинију крупно изрендајте оба кромпира. Преко тога ставите пола масе од јаја и сардине, нарендајте слој сира. Ставите остатак намаза, затим нарендани сир. Између поспите першун, босиљак, оригано и бибер. Поравнајте на крају и украсите ренданим жуманцима и свежим першуном.

* * * * * * * * * * * *


Јаја пуњена авокадом

Потребно је: 10 јаја, авокадо, 40 г мајонеза, 2 кашичице сенфа, 2 чена белог лука, перца младог црног лука, со, бибер, кашичица алеве паприке, 30 г лимуновог сока


У сланој води скувајте јаја, па када се охладе, ољуштите их, пресеците на пола и извадите жуманца, па њих уситните у блендеру или виљушком. Помешајте авокадо, жуманца, сенф, мајонез, изгњечен бели лук, ситно исецкана перца црног лука, лимунов сок, алеву паприку и зачините, добро промешајте, па филујте полутке беланаца. Украсите их по жељи.

* * * * * * * * * * * *

Пролећни ролат

Потребно је: 5 јаја, 500 г куваног спанаћа, 5 кашика брашна, 1/2 прашка за пециво, кашичица соли. За фил:, 200 г крем-сира, кувано јаје, 100 г шункарице, 100 г качкаваља, 1/2 милерама



Умутите јаја са кашичицом соли, додајте спанаћ који сте добро оцедили и исецкали, брашно и прашак за пециво. Сипајте у плех обложен папиром. Када је кора печена, одмах је завијте са папиром и оставите да се охлади, потом ролат одвијте и премажите крем-сиром, преко тога изрендајте јаје, а затим поређајте шункарицу, премажите милерамом, преко тога ставите качкаваљ. Савијте ролат и оставите у фрижидеру да се добро охлади.