Алва на осам начина

Ж. П.

уторак, 18. 09. 2018. у 09:12

Алва на осам начина

Depositphotos/Shutterstock

За љубитеље ове својеврсне посластице припремили смо неколико рецепата. Испробајте какао алву, грчку, са пистаћима, ћетен алву...

СА КАКАОМ


Потребно је:

шољица (за кафу) воде

2 шољице уља

6 шољица шећера

6 шољица брашна

шољица какаoа

80 г бадема


У дубљу шерпу ставите уље, воду и шећер да се кува. Брашно помешајте са какаом па мешавину, када се шећер истопи, полако убацујте у шерпу. Мешајте неколико минута док се смеса не изједначи. Пред крај убаците крупније сечене бадеме. Смесу излијте у мању тепсију или калуп и изравнајте је. Кад се мало охлади исеците алву на коцке.


СА СУСАМОМ


Потребно је:

150 г шећера

60 мл меда

прстохват соли

20 мл воде

100 г сусама

25 г маргарина

неколико капи екстракта од ваниле

пола кашичице прашка за пециво


Растопите мед и шећер тако да добију златну боју. Додајте со и воду, па вратите на врелу ринглу мешајући састојке да се сједине. Потом постепено додајте сусам и наставите да мешате док он не добије златну боју, а то је након десет минута. Склоните шерпу са рингле и додајте маргарин и екстракт ваниле. Мешајте док се маргарин не растопи, па додајте прашак за пециво. Када се све сједини излијте смесу на плех обложен пек-папиром. Масу изравнати науљеним ножем и док је још топла сећи на штангле. Убаците их накратко у фрижидер, да се лепо стегну пре служења.


ЋЕТЕН


Потребно је:

1/4 шоље самлевеног семена сусама

1/2 шоље сировог бадема

4 кашике тахинија (паста од сусама)

3 кашике меда

1/4 кашичице хималајске соли


Помешати све састојке, пребацити их на папир за печење, развијте на жељену дебљину, поравнајте ивице, упакујте у папир и ставите у фрижидер да се добро охлади.


СА ОРАСИМА


Потребно је:

шоља уља

2 шоље гриза

3 шоље шећера

ванилин шећер

4 шоље воде

мало цимета

мало насецканих ораха


На загрејано уље сипајте гриз и мешајте док не добије браонкасту боју, потом додајте шећер и ванилин шећер и још мало све пропржите. Склоните са шпорета накратко, додајте цимет и орахе, улијте воду, па вратите на ринглу. Кад се смеса згусне, то значи да је алва готова. Ставите је у влажну посуду и сачекајте да се охлади. Охлађену ћете је лако истрести из модле.


БОСАНСКА


Потребно је:

100 г маргарина

100 г брашна

100 г шећера

200 мл воде

ванилин шећер

ораси или кокос за декорацију


У потпуно растопљени маргарин додајте брашно. Мешајте десет минута без престанка, водећи рачуна да не изгори. Брашно треба да добије беж боју. У другу шерпу ставите воду, шећер и кесицу ванилин шећера. Када прокува преспите у смесу са брашном, водећи рачуна да вас у први мах врела алва не испрска. Зато можете да је поклопите десетак секунди, а потом одмах почните да мешате како се не би створиле грудвице. Алву вадите у тањир кашиком. Оставите да се мало охлади, а онда је по жељи одозго украсите млевеним орасима или кокосом.


ОД ПИСТАЋА


Потребно је:

120 г пистаћа

350 г крупног гриза

250 мл маслиновог уља

500 г шећера

125 мл воде

мало цимета


Загрејати маслиново уље и полако, кашику по кашику, додавати гриз. Кувати на средњој температури, непрестано мешајући, док гриз не добије златнобраон боју. Потом додати 100 г млевених пистаћа, смањити ватру и мешати још око три минута. Шерпу скинути са рингле и прекрити чистом крпом. У другу шерпу сипати шећер, залити водом и кувати око четири минута. Врелим сирупом прелити гриз и вратити још неколико минута на ринглу. Смањити температуру и сачекати да алва упије сируп. Смесу сипати у наквашен правоугаони плех, па посути кашичицом цимета и исецканим пистаћима.


ГРЧКА


Потребно је:

1 кг шећера

2 дл млека

2 дл уља

маргарин

100 г какаоа

100 г чоколаде за кување

1/2 кг брашна

200 г лешника

200 г сувог грожђа

кесица ванилин шећера


У већу шерпу ставити млеко, уље, шећер и маргарин. Кад прокува, додајте какао и чоколаду и све промешајте. Склоните са рингле и почните у то да стављате брашно, кашику по кашику, непрестано мешајући. Вратите на шпорет и кувајте још пет минута, не престајући да мешате. Склоните са ватре и додајте лешнике и суво грожђе. Када фино сједините масу ставите је у калуп који сте претходно обложили провидном фолијом. Кад се алва охлади и стегне, сеците је на штангле.


МОСТАРСКА БЕЛА СА БАДЕМИМА


Потребно је за тесто:

100 г путера

100 г брашна

50 г бланшираних и самлевених бадема


За сируп:

200 мл воде

100 г шећера

ванилин шећер

неколико капи лимуна


У посуди растопите путер, додајте брашно, мешајте, а кад смеса промени боју додајте бадеме и наставите да мешате 3-5 минута. У другој посуди скувајте шећерни сируп. Кад прокључа скините га са рингле и лагано додајте смесу од брашна, путера и бадема. Мешајте док не постане глатка. Ставите је у калуп, изравнајте кашиком и охладите у фрижидеру, па поспите бадемом и кокосом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације