Кремасти слаткиш

Потребно је:

За кору: * 250 г млевеног кекса * 4 кашике млека * 160 г путера

За фил: * 700 мл слатке павлаке * 100 г чоколаде * 200 г млевеног лешника

За глазуру: * 150 г чоколаде за кување * 4 кашике уља

Помешајте млевени кекс, млеко и истопљен путер и добијену масу прстима утисните у калуп величине 26 цм. Ставите у фрижидер да се стегне док правите фил. Миксером умутите пола литра слатке павлаке, али да не буде прегусто. Преосталих 200 мл павлаке ставите на шпорет, али да не проври. Кад се загреје, додајте изломљену чоколаду и мешајте док се не отопи. Додајте млевени лешник, па ову смесу сједините са слатком павлаком. Премажите кору, па припремите глазуру. У дубљу шерпу ставите посуду у којој ћете изломити чоколаду, додати уље и мешати док не добијете сјајну, глатку смесу којом ћете прелити колач.

Зелени смути

Потребно је: * 90 г беби спанаћа * авокадо * банана * 1 дл бадемовог млека * 30 г лешника * кашика млевеног лана

Преполовите авокадо, извадите средину, а "месо" убаците у блендер. Додајте банану и опран беби спанаћ који сте осушили папирнатим убрусом. Додајте кашику млевеног лана, целе лешнике и бадемово млеко. Измиксајте у блендеру. Ако је напитак прегуст, додајте још мало млека. Сипајте у стаклене чаше и одмах служите.

Рум бомбице

Потребно је: * 200 г кекса * 100 г чоколаде за кување * 150 г печених лешника * 50 г маслаца * 1 дл слатке павлаке * кашичица рума * 100 г сецканих љешника за ваљање бомбица

Изрендајте чоколаду на најситније. У сецкалици или блендеру самељите кекс, па онда печен лешник са ког сте скинули кору. У дубљој посуди помешајте кекс, лешник и чоколаду, додајте омекшали маслац, рум и слатку павлаку. Смесу добро сједините рукама. Правите мале куглице и уваљајте их у сецкан лешник (као замена може послужити неко друго коштуњаво воће, али и кокос, топљена чоколада). Пре служења, охладите у фрижидеру.

Чоколадни капкејк

Потребно је за 24 мафина: * 90 г какаа * 170 г вруће воде * 300 г брашна * 100 г млевених лешника * кашичица прашка за пециво * кашичица соде бикарбоне * кашичица соли * 250 г маслаца * 250 г шећера * 4 јаја * 200 г киселе павлаке

Ганаш крема: * 500 мл слатке павлаке * 250 г тамне чоколаде

У једној посуди помешајте какао и воду, у другој посуди брашно, прашак за пециво, млевени лешник, соду бикарбону и со. Маслац и шећер кувајте на пари, па кад добијете једноличну смесу скините с паре и мешајте миксером док се не охлади. Кад се охлади, након 5-6 минута, додајте једно по једно јаје. Затим додајте мешавину воде и какаа, па све лепо промешајте. На крају додајте састојке помешане са брашном и лешником и киселу павлаку. Калупе за мафине пуните до 3/4 висине, пеците на 180 степени око 20 минута. Док се пеку, припремите ганаш крему тако што ћете угрејати слатку павлаку до тачке кључања. Скините са ватре и додајте изломљену чоколаду и мешајте мутилицом док се чоколада не отопи. Охладите у фрижидеру сат, два, па миксером умутите масу. Филујте мафине овом смесом, а по врху по жељи поспите сецкане лешнике.

Пудинг торта

Потребно је:

За коре: * 5 беланаца * 5 кашика шећера * 60 г брашна * 50 г лешника

За фил: * 1 л млека * 60 г шећера * ванилин шећер * 3 пудинга од ваниле * 5 жуманаца * 250 г путера * 120 г шећера у праху * 100 г чоколаде

Још: * 200 мл слатке павлаке * 100 г чоколаде * 100 г лешника

Миксером умутите беланца, додајте шећер, затим брашно и лагано промешајте варјачом. Калуп величине 26 цм обложите папиром за печење, поспите сецканим лешницима и лепо распоредите масу. Пеците око 20 минута у рерни загрејаној на 180 степени. Ставите 750 мл млека у шерпу да проври са шећером, у остатак млека ставите пудинг и жуманца и лепо промешајте. Кад млеко проври, додајте пудинг и кувајте неколико минута. Склоните шерпу са шпорета, покријте је приањајућом фолијом да се не би створила корица и оставите на собној температури да се потпуно охлади. Кад се кора испече, скините папир и премажите топљеном чоколадом страну на којој су лешници. Кад се фил охлади, умутите путер са шећером у праху и додајте га пудингу. Затимо истопите чоколаду и додајте је половини фила. Кору премажите прво жутим, па браон филом, декоришите умућеном слатком павлаком и поспите по врху сецканим лешницима.