Дијета: Јаја и сланина за доручак
28. 01. 2018. у 12:28

Shutterstock
Подстакните организам да потроши масти и искористи наслаге сала као извор енергије. Творцем дијете без угљених хидрата сматра се научник Аткинс, па се по њему ова дијета назива и Аткинсова дијета
ПОЗНАТО је да угљени хидрати највише утичу на вишак килограма, јер се њихова прекомерна количина складишти у телу у облику масти, односно сала. Управо због тога, исхрана без угљених хидрата смишљена је да би подстакла организам да потроши масти и користи наслаге сала као извор енергије - чиме би дошло до губитка килограма. Творцем дијете без угљених хидрата сматра се научник Аткинс, па се по њему ова дијета назива и Аткинсова дијета.
Потпуним искључивањем угљених хидрата из исхране, или ограничавањем уноса на свега 15 - 20 грама дневно, прва је ставка које би се требало придржавати. Осим тога, неопходан је појачан унос протеина, као и витамина А, Ц, Е и Б, магнезијума и калцијума.
ПРВИ ДАН
Доручак: омлет са поврћем, пржен на маслиновом уљу. Поврће сe може пропржити, али је боље појести га у свежем облику.
Ручак: чорба или супа од поврћа које не садрже угљене хидрате, јело са роштиља, уз прилог од поврћа или печурака
Вечера: јогурт, шака бобичастог воћа и бадема
ДРУГИ ДАН
Доручак: јаја са сланином
Ручак: пљескавица без хлеба, салата од поврћа
Вечера: лосос спремљен на маслиновом уљу и гриловано поврће
ТРЕЋИ ДАН
Доручак: два пржена јаја на путеру, печурке или неко поврће, чај
Ручак: салата од морских плодова
Вечера: гриловано месо са поврћем
ЧЕТВРТИ ДАН
Доручак: сардина или туњевина у конзерви
Ручак: барено поврће и комад ћуретине
Вечера: говеђа шницла и салата
ПЕТИ ДАН
Доручак: јаја са сиром
Ручак: печени батак са мало маслиновог уља
Вечера: пржени комадићи свињетине са поврћем