Тајни састојак доброг сира

М. Д.

петак, 10. 11. 2017. у 15:15

Тајни састојак доброг сира

Shutterstock

Прављење сира одувек се сматрало правом уметношћу, а да тај процес заиста није само занатски, потврђује нам Милан Стојилковић

МАЈСТОР за сир Милан Стојилковић истиче наше најчешће заблуде о овој намирници:

- Сир је пре свега храна, а не зачин како га ми често доживљавамо. Добар сир може да се доручкује, руча и вечера. Није истина ни да гоји, калоричније је појести чоколаду, торту или било који слаткиш него сир - јасан је саговорник "Живота плус".


Највећи произвођач сира на свету је САД, али се он највише једе у Француској и Грчкој. Кажу да моцарела иде уз свеже поврће и пицу, свежи крављи сир, бри и едамер одлично се слажу уз џем и воће, док је фета најбољи пријатељ салата. Најпознатији холандски сир, гауда, препоручује се уз пасте и кромпир, пармезан иде у чорбе, рижото и пасте, рикота и маскарпоне створени су за дезерте. Али, наш саговорник саветује да се не треба толико оптерећивати правилима. Све је, каже, ствар укуса, важно је само да је сир добар.

- Ако је добар, неће вам пасти тешко не желудац. Кад сир одлежи, ензими прерађују масти и протеине припремајући их за варење. Сир може да стоји годинама ако се добро направи - напомиње Стојилковић.


Наш саговорник је учио занат од Холанђана, и желео је да направи холандски сир, али му се "омакло" - амбијент подно Цера учинио је своје, па је настао аутентичан производ.

- Тајна доброг сира је у добром млеку, али важан је и мајстор. Да бисте направили добар сир, морате да имате осећај за кување. Свако може да се држи стриктно рецепта, али не може свако да направи ремек дело. Ако се сир мајсторски направи, постаје више од хране, постаје уживање - поручује Стојилковић.