ОВА дијета намењена је пацијентима који имају повишену мокраћну киселину у крви, што је знак гихта. Исхрана код гихта подразумева избацивање намирница богатих пуринима (посебним беланчевинама животињског порекла) из јеловника. Пурина највише има у месним прерађевинама, харингама, сардинама, алкохолу као и у пекарском и пивском квасцу и њих је неопходно потпуно избацити.

Дијета за оболеле од гихта ограничава и следеће намирнице и то на узимање највише једном недељно: сланина, пилећа супа, овчетина, говедина, лосос, пастрмка, ракови, кобасица, телетина...

Гихт дијета препоручује следеће намирнице: интегралне пахуљице, пилетину, карфиол, пасуљ, грашак, свињетину, рибљу икру, спанаћ, хлеб, шунку, туњевину, али уз ограничење од четири пута недељно за сваку намирницу. Млеко, јогурт, кисело млеко, свежи крављи сир, све врсте коренастог поврћа и све врсте воћа су дозвољене.

За оне који болују од гихта важно је да имају једноставан јеловник који се састоји од лако пробављивих, пасираних јела без много пурина из меса.

ПРИМЕР СЕДМОДНЕВНОГ ЈЕЛОВНИКА:

ДОРУЧАК:

ПОНЕДЕЉАК:
топла лимунада, свежи сир, хлеб

УТОРАК: интегралне пахуљице, јабука

СРЕДА: чај од шипка, меко кувано јаје, хлеб

ЧЕТВРТАК: млеко, хлеб, поморанџа

ПЕТАК: омлет са свежом паприком и парадајзом, хлеб, минерална вода

СУБОТА: сок од парадајза, свежи сир, хлеб

НЕДЕЉА: сок од шаргарепе, штрудла од јабука

РУЧАК:

ПОНЕДЕЉАК: пилећа супа без много масноће, компот од јабука

УТОРАК: кремаста супа од празилука, младе тиквице с размућеним јајетом

СРЕДА: супа од гриза са насецканим листом першуна, тестенине са сосом од парадајза, зелена салата

ЧЕТВРТАК: чорба од поврћа, млинци са сиром, главица зелене салате

ПЕТАК: супа од парадајза, пире кромпир са динстаним патлиџанима (можете да их замените лососом или пастрмком), зелена салата

СУБОТА: пасирана чорба од поврћа по избору, пиринач са поврћем и немасним сиром (више поврћа и мало пиринча - као ђувеч), парадајз салата, сок од поморанџе или минерална вода

НЕДЕЉА: пасирана супа од кромпира, танка палачинка са наструганим јабукама или шљивама

ВЕЧЕРА:

ПОНЕДЕЉАК: гриз на млеку, барени карфиол, крушке

УТОРАК:
салата од парадајза, нарендане јабуке

СРЕДА: кисело млеко, палента

ЧЕТВРТАК: воћна салата од поморанџи, јабука, крушака и шљива

ПЕТАК: зелена салата и цвекла, сир, хлеб, лимунада

СУБОТА: печена паприка у сосу од парадајза, слани кромпир, компот од крушака

НЕДЕЉА: кнедле од шљива с млечним шатоом, лимунада или минерална вода.