ЗЕЛЕНА дијета рађена је по принципу лакто-вегетаријанске исхране за оне који би, пре свега, желели да се очисте од отрова, а успут да скину и који килограм. С обзиром на то да је богата дијеталним влакнима, ова дијета убрзава пробаву и додатно регулише повишен холестерол. Осим тога, богата је витаминима и минералима који су неопходни за снажан имунолошки систем.

Намирнице на којима се базира зелена дијета су поврће, воће, житарице, кромпир, немасни сир и млеко. Махунарке, попут пасуља, сочива и соје се ретко уносе, а месо, јаја и риба, односно протеини су забрањени. То је и мана овог режима исхране, јер низак унос протеина може да доведе до слабљења имунолошког система и слабије синтезе ћелија. Зато је најбоље да се консултујете са лекаром пре него што се одлучите на ову дијету и да је не примењујете дуже од три дана.

Дан је најбоље започети воћем, и то у облику цеђеног воћног сока без шећера. За доручак поједите воће по избору или мешану воћну салату. Воћна салата је одличан избор и за међуоброк, а да би она била још укуснија можете је додатно зачинити зачинским биљем, попут цимета, нане или мускатног орашчића. Током преподнева од хране треба узимати само воће.

Током дијете се препоручује унос житарица, посебно јечма, проса, кукуруза, хељде. Најбоље би било да то буду интегралне житарице јер се код њих задржава спољни омотач који садржи Б витамине, минерале и дијетална влакна.

Житарице доносе највише енергије у овој дијети, као и кромпир (искључиво барен), а обе намирнице би требало узимати у свим главним оброцима.

Ручак је најбоље започети соком од свежег поврћа. Обавезно, у склопу њега, послужите кувани интегрални пиринач или кромпир. Можете их комбиновати са поврћем (куваним или бареним) у неограниченој количини. За припрему користите само воду, без уља или било каквих других масноћа.

Сваког дана се, уз ручак, послужите једном великом салатом од разноврсног поврћа (по избору). Укусну комбинацију чине зелена салата, радич, парадајз, свежи краставац, шаргарепа, купус које можете допунити кришком тоста или интегралног хлеба. Вечеру такође започните свежим соком од поврћа.

Немојте да заборавите важност свакодневног узимања свежег воћа. Врло здраво је бобичасто воће, попут малина, купина, боровница, рибизли, а, осим њих, и вишње, јабуке, крушке, ананас, поморанџе, лимун, мандарина, киви. Код банана будите опрезни јер садрже више скроба, енергије и калорија од осталог воћа. Можете их јести, али у умереној количини. Воће једите само, с тим што би између воћке и другог оброка требало да прође минимално пола сата.

Млеко и млечне производе с мање масноћа (јогурт, кисело млеко, кефир) такође једите самостално као засебан оброк.

Понекад се оброк може допунити свежим сиром или неком другом врстом немасног сира. Наведено је добро комбиновати са поврћем, најбоље у облику салата.


ПРИМЕР ЈЕЛОВНИКА

Наташте: једна чаша свеже цеђеног воћног сока

Доручак: воћна салата са пола кашичице меда

Ручак: једна чаша сока од парадајза, чорба од шаргарепе са комадима тиквице и интегралним пиринчем, кришка тоста са намазом од свежег сира, салата од свежег купуса

Међуоброк: један јогурт

Вечера: чаша сока од шаргарепе, шопска салата