Митрополија црногорско-приморска о подметањима режимских медија: САСТАНЦИ ЦРКВЕ И ОПОЗИЦИЈЕ - НАЈГНУСНИЈА ЛАЖ

Novosti Online/М. С.

четвртак, 09. 07. 2020. у 19:39

Митрополија црногорско-приморска о подметањима режимских медија: САСТАНЦИ ЦРКВЕ И ОПОЗИЦИЈЕ - НАЈГНУСНИЈА ЛАЖ

Фото: З. Јовановић

Састанци и координација Цркве са опозицијом, ради припреме избора су најгнуснија лаж која излази из кухиње режимских медија и портпарола владајуће партије, и њу овим путем одлучно демантујемо
САСТАНЦИ и координација Цркве са опозицијом, ради припреме избора су најгнуснија лаж која излази из кухиње режимских медија и портпарола владајуће партије, и њу овим путем одлучно демантујемо.

Ово је у четвртак саопштено из Митрополије црногорско-приморске.

- Избори само што нису, политичке странке раде свој посао, а народ је, са Црквом на челу, у храмовима, као одвајкада, али доскора и на молитвеним литијама, тражећи промену антицрквених, антиевропских и антицивилизацијских одредби у Закону о слободи вероисповести. За овакав сплет околности, као Црква Христова, не осећамо ни најмању одговорност. Питање антиуставног закона могло се решити дијалогом и у складу са међународним стандардима, на наше упорно инсистирање, много пре ове кампање за изборе, чији датум расписивања опет није био ни у интересовању ни у надлежности Цркве. Владајућа партија Демократска партија социјалиста (ДПС) нити је хтела истински дијалог око закона, нити доводи у питање одржавање избора усред ових ванредних здравствених околности -- кажу из Митрополије уз констатацију да је тема Цркве усред избора – очигледно био план владајуће структуре и њихова темељна жеља.

- Зато њихов главни човек већ сада проглашава победу над Српском православном црквом (СПЦ) за крај августа. А да се не ради о неком нашем компликованом открићу и закључку, биће нам јасно ако се само сетимо њиховог последњег партијског конгреса, који је више личио на збор неке парацрквене организације, са циљем стварања своје аутокефалне цркве, него на скуп модерне грађанске партије, каквом они желе да је прикажу у јавности. Међутим, све ово никако не значи да се сама Црква бави предизборним страначким темама, како је оптужују. То нити је било, нити ће бити - кажу из Митрополије и наглашавају да "сранке нека раде како најбоље умеју и знају свој посао, како оне опозиционе тако и оне на власти".

- Има ли међу политичарима верујућих људи, и да ли се они саветују са својим свештеницима око духовних тема, баш сада, у овом преломном времену - то је увек била тема која, по канонима Цркве, спада у Свету тајну исповести и духовне разговоре, који се никада не износе на светлост дана! Отуда, састанци и координација Цркве са опозицијом, ради припреме избора – то је најгнуснија лаж која излази из кухиње режимских медија и портпарола владајуће партије, и њу овим путем одлучно демантујемо. Нити је СПЦ иницирала сусретања било којих политичких партија на тему избора, или какве год страначке активности - кажу из Митрополије и наглашавајз да "по својој природи, Црква, на челу са митрополитом, у непрекидном је дијалогу са сваким људским бићем од детета до старца".

- Па ако се састанемо понекад и са опозиционим лидерима по поводу безаконог закона, не можемо се примаћи броју састанака које смо, на њихов захтев, и по потреби службе, одржали са лидерима ДПС, у протеклом периоду, од када та странка постоји и врши власт у нашој земљи. У том смислу, не осећамо потребу за правдањем, било коме, а понајмање њима. Али ради знања свеукупног грађанства, морамо и дужни смо, одвојити лаж од истине. Зато смо и изразили спремност за дијалог са влашћу по питању Закона до Петровдана, управо не желећи да тај дијалог буде злоупотребљен и укључен у предизборну кампању - каже се у саопштењу Митрополије црногорско-приморске.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације