Банке у Црној Гори од тромесечног мораторијума зарадиле 19 милиона евра: На снази пријављивање за други круг

З. З.

07. 07. 2020. у 09:43

Банке у Црној Гори од тромесечног мораторијума зарадиле 19 милиона евра: На снази пријављивање за други круг
Мораторијум је био праведан и повећао је ликвидност грађана и компанија - поручио је гувернер.
НА предлог посланика СДП-а Рашка Коњевића, пред скупштинским Одбором за економију саслушан је Радоје Жугић, гувернер Централне банке због спровођења одлуке монетарне власти о тромесечном одлагању отплате кредита. Став посланика СДП-а, а то је и поновио пред члановима одбора, јесте да ће грађани и привреда због мораторијума платити банкама у наредном периоду 30 милиона евра. Разлог је, како је истакао, што су рате увећане и поред обећања гувернера да се неће мењати након одлагања отплате 90 дана. Зато је и питао Жугића да ли је могуће отказати камате, али и то колико ће тачно банке обрачунати више камата за три месеца.

Гувернер је на питање одговорио питањем.

- Да ли је неко пошао да точи гориво на бензинску пумпу, а да није платио гориво? Банкарска роба је новац и тај новац се продаје по одређеној камати. Ако су каматне стопе ниже од тржишних, онда би то представљало проблем и ризик за економију и могло би довести до тога да се одобри кредит и клијентима који нису били солвентни и пре короне - рекао је Жугић.

Након тих констатација био је и конкретнији, па је саопштио да ће за новообрачунате камате грађани и компаније платити 19 милиона евра.

- Мораторијум је био праведан и повећао је ликвидност грађана и компанија - поручио је гувернер.

Његов заменик Миодраг Радоњић је нагласио да је мораторијум био добар и делотворан. Подсетио је да је на снази пријављивање за други, према којем немају сви право на одлагање отплате већ они који на крају прошле године нису каснили са ратама дуже од 90 дана.

- Очекујем да ће бити дупло мање корисника у другом, него што је било у првом мораторијуму - оценио је Радоњић.


ПРАВО ИСКОРИСТИЛО 64.000 КЛИЈЕНАТА

ЖУГИЋ је пред посланицима саопштио и то да је након Одлуке Централне банке крајем марта право на одлагање отплате искористило 64.000 клијента и да је на тај начин у мораторијуму било 1,319 милијарди евра. Нагласио је да су банке од почетка кризе одобриле кредите за 58.000 грађана у вредности од 74 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Anja

08.07.2020. 07:37

@Tamo Neko - Hajde objasni kako si to izmerio i tako nesto izjavio, i u CG i ovde , ako si podigao kredit normalno je da ga i otplacujes po ugovorenim uslovima.Ono sto nije jasno i tamo i ovde, ako je moratorijum 3 meseca , onda je na celo zadizenje moratorijum.

Pedja

07.07.2020. 14:01

S obzirom da smo mi zemlja cuda nista me ne iznenadjuje..... Rijec moratorijum znaci neato sto je mrtvo i miruje i kamate dodatne ne bi trebalo da se dodaju na postojece kredite. E sad je pitanje ko se iz vlade koliko ogradio te je dozvolio naplatu dodatnih kamata..... Ili ce dozvoliti ako nije. Daj Boze da grijesim i da nam nece povecati iznos duga.

iz glave

08.07.2020. 22:50

e kada bi guverner, bankari i političari tretirali rad i znanje kao novac i kamate, bili bi bogatiji i oni i narod