Помоћ црногорским произвођачима: Влада рефундира трошкове контроле квалитета

Б. ДАБИЋ

уторак, 07. 07. 2020. у 07:26

Помоћ црногорским произвођачима: Влада рефундира трошкове контроле квалитета

Фото Б. Дабић

Цена лабораторијског испитивања једног узорка креће се од 35 до 120 евра
У ЦИЉУ ублажавања последица пандемије ковида 19 у сектору пољопривреде и рибарства, Влада Црне Горе, на предлог Министарства пољопривреде и руралног развоја, рефундираће 100 одсто трошкова за лабораторијску анализу вина, јаких алкохолних пића, маслиновог уља, меда, етеричног уља и прерађених производа од воћа, поврћа и житарица. Највећи износ подршке је 300 евра по произвођачу.

Иницијативу да се, због специфичних околности насталих услед пандемије ослободе од обавезе плаћања накнаде за контролу квалитета Министарству су упутили произвођачи вина и јаких алкохолних пића.

- Контрола квалитета вина, јаких алкохолних пића и маслиновог уља подразумева лабораторијску анализу физичко-хемијских својстава и органолептичку (сензорну) оцену, и обавља се по захтеву произвођача сваке године пре стављања производа у промет - кажу у Министарству пољопривреде. - У зависности од броја параметара који се анализирају и од врсте производа, цена лабораторијске анализе једног узорка је од 35 до 120 евра.

ИСПИТИВАЊЕ ВОЋА И ПОВРЋА У МИНИСТАРСТВУ подсећају да су и анализе поврћа и воћа кроз овогодишњи мониторинг безбедности хране, који спроводи Управа за безбедност хране, биле бесплатне за произвођаче.

У ресорном министарству наводе да је контрола квалитета важан сегмент производног процеса са аспекта безбедности хране, примене политике квалитета, интеграционог процеса и сузбијања нелегалног тржишта. Остварен је значајан напредак у погледу легализације производње, односно регистрације произвођача и евидентирања њихове производње у релевантним регистрима.

У последњих десет година број регистрованих произвођача вина, који контролишу квалитет својих производа ради стављања у промет, повећан је са четири на 118 субјеката. Регистровано је 40 произвођача јаких алкохолних пића. У Регистру произвођача маслиновог уља евидентирано је осам уљара, који, осим сопствених маслина, раде услужну прераду маслина свих осталих црногорских маслинара. У Регистру произвођача меда и пчелињих производа евидентирано је више од 1.800 пчелара.

- Због привремених мера, уведених за време трајања пандемије, произвођачи су пословали у отежаним условима и нису били у могућности да у одређеном периоду пласирају на тржиште своју производњу из 2019. године, па им је у насталим околностима сваки издатак без зараде заправо знатно финансијско оптерећење - наводе у Министарству.

Уважавајући наведено, Влада је усвојила предлог Министарства пољопривреде и руралног развоја о измени одредбе агро-буџета за 2020. годину, у мери "Увођење стандарда квалитета и безбедности хране", на начин да се произвођачима који задовољавају прописане услове, уместо 50 одсто, рефундира 100 одсто за лабораторијску анализу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације