Подршка Владе Црне Горе због панденије: По произвођачу до 300 евра рефундација

NovostiOnline/Б.Дабић

субота, 04. 07. 2020. у 23:41

Подршка Владе Црне Горе због панденије: По произвођачу до 300 евра рефундација

Depositphotos

За лабораторијске анализе вина, меда, маслиновог уља

У циљу ублажавања последица пандемије ЦОВИД 19 у сектору пољопривреде и рибарства, Влада Црне Горе, на предлог Министарства пољопривреде и руралног развоја, рефундираће 100% трошкове за лабораторијску анализу вина, јаких алкохолних пића, маслиновог уља, меда, етеричног уља и прерађених производа од воћа, поврћа и житарица. Највећи износ подршке је 300 евра по произвођачу,

Иницијативу да се, због специфичних околности насталих услед пандемије, ослободе од обавезе плаћања накнаде за контролу квалитета, упутили су Министарству произвођачи вина и јаких алкохолних пића.

Контрола квалитета вина, јаких алкохолних пића и маслиновог уља подразумева лабораторијску анализу физичко-хемијских својстава и органолептичку (сензорну оцену) и обавља се по захтеву произвођача сваке године пре стављања производа у промет. У зависности од броја параметара који се анализирају и од врсте производа, цена лабораторијске анализе једног узорка креће се од 35 евра до 120 евра.

Из Министарства пољопривреде наводе да је контрола квалитета важан сегмент производног процеса са аспекта безбедности хране, имплементације политике квалитета и са аспекта интергационог процеса и сузбијања нелегалног тржишта. Остварен је значајан напредак у погледу легализације производње, односно регистрације произвођача и евидентирања њихове производње у релевантним регистрима.

- У последњих десет година број регистрованих произвођача вина, који контролишу квалитет својих производа ради стављања у промет, повећан је са 4 на 118 субеката. Регистровано је 40 произвођача јаких алкохолних пића. У Регистар произвођача маслиновог уља евидентирано је 8 уљара, које осим сопствених маслина врше услужну прераду маслина свих осталих црногорских маслинара.

У Регистар произвођача меда и пчелињих производа евидентирано је више од 1.800 пчелара.

-Због привремених мера, уведених за време трајања пандемије, произвођачи су пословали у отежаним условима и нису били у могућности да у одређеном периоду пласирају на тржиште своју производњу из 2019. године, па им је у насталим околностима сваки издатак без зараде заправо значајно финансијско оптерећење.

Уважавајући наведено, Влада је усвојила предлог Министарства пољопривреде и руралног развоја о измени одредбе Агробуџета за 2020. годину, у мери „Увођење стандарда квалитета и безбедности хране“, на начин да се произвођачима који задовољавају прописане услове, уместо 50% рефундира 100% за лабораторијску анализу вина, јаких алкохолних пића и других предметних производа, при чему је највећи износ подршке 300 евра по произвођачу, наводи се у саопштењу министарста.

Из министарства подсећају, да су и анализе поврћа и воћа кроз овогодишњи мониторинг безбедности хране, који спроводи Управа за безбедност хране, биле бесплатне за произвођаче.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације