Епископски савет СПЦ у ЦГ гонитељима Цркве: Одвратите се зла и чините добро

Novosti Online / М. С.

04. 07. 2020. у 14:26

Епископски савет СПЦ у ЦГ гонитељима Цркве: Одвратите се зла и чините добро

Фото: spc.rs

Епископски савет СПЦ у у Црној Гори директно се обратио властима да престану да укидају слободу вероисповести и терају на одрицање од вере
Покушај да се човеку укине слобода представља покушај да се негира сама човјечност и она боголика "луча" коју је Бог усадио у сваког човека. Управо због тога што је то тако, кроз историју наилазимо на стотине и хиљаде примера оних који су радије изабрали сопствено страдање, па чак и смрт, умјесто укидање слободе и одрицање од вјере. У Цркви многе од њих славимо као мученике, исповеднике и праведнике.

Савремени црногорски тренутак је такав да исповедање хришћанске вере и поштовање устројства Цркве Божије може да представља, а за многе и јесте – почетак страдања.

Ово је став Епископског савета СПЦ у Црној Гори, у коме се тврди да су томе најизложенији они у државним институцијама који су на дохват руке режиму, који је, како се види спреман на сваковрсне одмазде против оних који слободно и смело искажу своју слободу вере.

- Руководећи се пропагандном максимом да "стопут поновљена лаж постаје истина", врх црногорског режима и сви његови поклисари упорно сеју неистину о томе како молебани, литије и сво црквено-народно прегнуће последњих мјлесеци имају скривене циљеве и руководиоце, па их по дневнополитичкој потреби смештају у Москву, Београд и ко ће га знати где. Међутим, истина је управо оно што они упорно одбијају да прихвате, а то је да Црква и сви верни у овом конкретном случају желе само једно – промену безаконог закона, тј. слободу вере – неокрњену, неоктроисану и ненаметнуту, јер је само таква достојна човека, категорични су још једном из Епископског савета.

-Хиљаде оних који нас лече, уче нам децу, бране право и правду, чувају безбедност и безбрижност свих нас, на светским такмичењима и морима поносно проносе своје и име Црне Горе, промишљају о свету око себе као интелектуалци и професионалци из разних области, као и мноштво младих, покренули су се именом и презименом ових дана ради одбране своје вере и Цркве. Непримерено би било да свима њима не заблагодаримо за ово што чине, јер то чине као синови и кћери. Браћа и сестре не благодаре једно другоме кад се заједно труде да им ватра не однесе дом, али зато између њих постоји јача веза од обичне захвалности. Оно што можемо и морамо је да посведочимо радост и дивљење према сваком оном који својевољно и слободно узима крст страдања и храбро сведочи своју веру и љубав према ближњима, знајући да би, колико је сутра, могао да буде мета режимског насиља – полицијског, тужилачког, остављања без посла, разних других притисака.Нажалост, данас су многи грађани Црне Горе изложени освети од стране режима због својег слободног израженог става, тврди се уз Епископског савера, чије саопштење је објављено на званичном сајту Митрополије црногорсоо-приморске, уз тврдњз да таква врста понашања оних који врше јавне послове недостојна је најпримитивнијих људских заједница, а камоли друштва које има амбицију да успостави владавину права и једнакост свих својих грађана.

- Већ неколико наше браће полицајаца није имало избора осим да се откаже полицијског посла да не би били упућивани да руше манастире или да бију невине грађане Црне Горе. Други међу њима се деградирају, а у многим другим државним установама се на запослене врше притисци и дају откази само зато што својим учешћем на молебанима и литијама или давањем свог потписа подржавају Цркву у захтевима за промену неуставних и дискриминаторних одредби Закона о слободи вероисповести. Од неких се тражи да потписују неке "контралисте". Један радник у здравству је већ добио отказ због солидарности са лекарима у Никшићу, кошаркашки тренер из Никшића је отпуштен због давања потписа за одбрану права Цркве и одбијања да тај потпис јавно повуче, десетине верника у Херцег Новом се кажњавају за баналне прекршаје. Познат је, као најсвјежији, драстичан случај подгоричког подофицира који, на срамоту оних који га оптужују, страда са породицом због вјерности Цркви. Ово су само неки од бројних примјера безакоња и неправде која се чини онима који иду на молебане и литије и јавно подржавају Цркву. Многи и не говоре шта доживљавају, и какве све посљедице подносе због свог часног избора, кажу из Епускопског савета, уз кога се путају:

- Ко су ови људи који нас гоне по полицијским станицама, тужилачким канцеларијама, судницама и другим мрачним ходницима? У каквим су то стравичним условима ти људи живели па су постали овакви насилници спремни на обрачун са својим суграђанима, суседима, пријатељима, неретко и блиским рођацима? Зар они који су зарадили довољно и за своје праунуке имају срца и душе да некога оставе и без насушне коре хљ)еба?
       -Све који чине зло својима ближњима, без обзира које су вере, нације или партије, подсећамо на речи Његошевог Владике Данила: "Крв је људска (х)рана наопака, на нос вам је почела скакати; препунисте мјешину гријеха!". Злочињење никад никоме добра није донело.  Одвратите се од зла и чините добро да примите благослов Божији и добар спомен међу људима. Не заборавите да је ово слободан народ, а не "стока грдна, добре душе кад јој ребра пучу". Онима, пак, који страдају на правди Бога, због своје слободне речи и храброг исповедања вере, понављамо Спаситељеве речи: "Не бој се, мало стадо, јер би воља Оца вашега да вам даде Царство." (Лк. 12, 32) и "Блажени прогнани правде ради, јер је њихово Царство небеско. Блажени сте када вас срамоте и прогоне и лажући говоре против вас свакојаке рђаве речи, због мене. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима, јер су тако прогонили и пророке прије вас." (Мт. 5, 10-12).

Бог је човјека створио слободног и никаква сила земаљска му слободу узети не може и неће. Никад и нигде, каже се у саопштењу за јавност Епископскиг савета Српске православне цркве у Црној Гори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације