Одлажу се МОЛЕБАНИ у Црној Гори

Новости онлајн/М. СЕКУЛОВИЋ

субота, 04. 07. 2020. у 13:36

Одлажу се МОЛЕБАНИ у Црној Гори

Фото Б.Дабић

Уочи сутрашње недеље 5. јула и у њој најављених молебана у црквеним портама широм Црне Горе, обавештавамо свештенство, вернике и грађанство, да таква сабрања привремено одлажемо
- Уочи сутрашње недеље 5. јула и у њој најављених молебана у црквеним портама широм Црне Горе, обавештавамо свештенство, вернике и грађанство, да таква сабрања привремено одлажемо. Ово чинимо због озбиљности опште здравствене ситуације у земљи и повратка злоћудног вируса који опет, овде у Црној Гори, односи људске животе. Иако смо имали могућност да молебане одржимо испред храмова, и чврсту намеру да том приликом испоштујемо наредбе здравствених институција, ценимо да су околности такве, да осим поштовања прописа треба показати пример уздржања и стрпљења. Формално-правно имамо проглашен крај епидемије, и правно утемељење да наше оправдане протесте наставимо, али фактички, болест се вратила међу нас и она тренутно напредује.

Ово је у суботу саопштено из Епископског савета СПЦ у Црној Гори, уз поруку да што се тиче редовног богослужења у бројним православним парохијама на северу "у којима су поново забрањена богослужења са присуством верујућих, позивамо, као и раније, вернике да буду у договору са својим парохијским свештеником у вези обављања насушних молитви и свештенорадњи, а када су у питању редовна црквена богослужења у другим градовима, она ће се обављати по устаљеном реду, уз поштовање здравствених прописа".

- Ми смо и сада свесни велике злоупотребе поменутих мера, зарад систематског обрачуна државних власти са Црквом, и видимо да ови властодршци немају намеру да од тог неуставног манира одустану, припремајући се таквим насиљем за изборе. Али, мимо тога, ми смо забринути за здравље људи, и не желимо да својим сутрашњим окупљањима шаљемо нејасну и збуњујућу поруку како вируса уопште нема, и како разлози за опрез не постоје. Наша будност и наша молитва, против овог зла, морају се повећати у наредним данима. Исто тако смо свесни, да овим начином "крени – стани – крени", стављамо на искушење полет и бодрост духа свих учесника наших јединствених у свету литија и молебана, и чујемо негодовање бројних верника према таквом нашем вођењу овог изузетно захтевног, а истовремено Божијег пута. Међутим, очински и пастирски молимо браћу и сестре за стрпљење и одлучност. Сличних примера у историји има на претек. И опрез пастира који води, и који "више види" са свога "ак' и малог брда"; и необуздани народни жар који кличе "што се мрчиш кад ковати нећеш"? И мојсијевско молитвено застајкивање на путу ка Земљи Обећаној, да би се посаветовао са Господом око даљег правца; и ондашње народно негодовање при свакој наредној непознаници, кажу из Епископског савета, подсећајући "да смо до сада, на нашим литијама, били јединствени Божији народ, који у једном духу ходи ка ослобођењу".

- Наш дух саборности превазишао је поменуте примере из библијске и црногорске историје. Код нас нема смутње, а свака нејасноћа дође и прође – у једном дану. Па нека, уз Божију помоћ, тако и остане. "Стрпљен – спашен" – гласи једна од бројних народних богонадахнутих мудрости, чији се пуни смисао открива баш у овим данима.
Сутра ћемо имати нову тзв. интернет-литију коју ће предводити Високопреосвећени митрополит г. Амфилохије. Нека нам свима његова архипастирска реч буде духовна утеха за привремени изостанак наших молебних и литијских сабрања, која не заборављамо, и које спремно чекајући, једни друге поздравимо, истинским и исконским поздравом: "НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ"! - каже се у саопштењу Епископскиг савета Српске православне цркве у Црној Гори.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)