Владислав Бојовић писао специјалном известиоцу Уједињених нација за слободу вероисповести: Случај у Црној Гори ЗАВРЕЂУЈЕ ВАШУ ПАЖЊУ

Новости онлајн/В.К.

четвртак, 02. 07. 2020. у 09:34

Владислав Бојовић писао специјалном известиоцу Уједињених нација за слободу вероисповести: Случај у Црној Гори ЗАВРЕЂУЈЕ ВАШУ ПАЖЊУ
Власти Црне Горе су јавности предочиле државни пројекат стварања нове и посебне православне цркве у Црној Гори
Директор удружења Сарадња за будућност-Црна Гора-Србија-Република Српска, Владислав Бојовић (Демкратска народна партија) упутио је допис специјалном известиоцу Уједињених нација за слободу вероисповести Ахмеду Шахиду, у којем га упознаје са амбијентом драстичне угрожености верских слобода у Црној Гори и прогоном једине канонске СПЦ који спроводи режим у Подгорици.

- Развој догађаја у Црној Гори, од доношења новог Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, због дискриминаторних ефеката тог закона, праксе изразите нетолеранције које власти Црне Горе исказују према епархијама Српске православне цркве у тој држави и потенцијалне ескалације кризе, завређује Вашу посебну пажњу и бригу, као и да представља негативан пример на који би се требало осврнути у Вашем извештају на 75. заседању Генералне скупштине УН. Од стицања независности Црна Гора је закључила Темељни уговор са Светом столицом који има карактер међународног уговора, као и уговоре о уређењу односа од заједничког интереса које је Влада ЦГ потписала са Исламском заједницом и Јеврејском заједницом. Тим споразумима је наведеним црквама и верским заједницама и њиховим организационим јединицама зајамчен правни континуитет и власништво над имовином. Са епархијама Српске православне цркве у Црној Гори, и поред њихове начелне спремности и жеље да се на једнообразан и суштински истоветан начин као што је то учињено у случају других цркава и верских заједница регулишу питања од заједничког интереса, Влада ЦГ није закључила одговарајући споразум. Власти Црне Горе су јавности предочиле државни пројекат стварања нове и посебне православне цркве у Црној Гори! Такво државно мешање у аутономни положај цркава и верских заједница недопустиво је са становишта свих међународних стандарда људских права и основних слобода, нарочито у држави која је према свом Уставу секуларна и у којој постоји одвојеност државе и верских организација. У веома осетљивој атмосфери у децембру 2019. усвојен је Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница. Закон је еклатантан пример директне и индиректне дискриминације, недозвољеног ограничавања слободе вероисповести, нарушавања аутономије цркава и верских заједница, и државног одузимања имовине који је искључиво усмерен против епархија СПЦ у ЦГ.

- На тај начин, Закон директно противречи и ставовима институције Специјалног известиоца за слободу вероисповести УН према којима преношење имовине цркава и верских заједница на државу, нарочито у контексту регистрације, очигледно није у складу са међународним стандардима слободе вероисповести. Након усвајања Закона, широм Црне Горе започели су масовни протести у виду мирних литија који су окупили стотине хиљада верника који су захтевали стављање тог закона ван снаге.

- Имајући у виду све што је изложено, стојимо на становишту да је Црна Гора, нажалост, у светским размерама, постала најдрастичнији пример нетолеранције и дискриминације засноване на религији. Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница који је усвојен 2019. срочен је на начин којим се омогућава мешање државе у послове и организацију верских субјеката, дискриминације епархија СПЦ у ЦГ, лишавања њиховог правног субјективитета и одузимања њихове имовине у циљу државног стварања некакве нове православне црквене организације.

- Због тога сматрамо да би скретање пажње Генералној скупштини УН на садашњу ситуацију у Црној Гори кроз Ваш тематски извештај могло да допринесе смиривању тензија и афирмацији дијалога кроз пуно поштовање слободе вероисповести. Високо ценећи Ваш допринос заштити несметаног остваривања слободе вероисповести и борби против нетолеранције и дискриминације засноване на вери, овом приликом изражавамо спремност да наставимо да Вас обавештавамо о даљем развоју догађаја и, по потреби, да од Вас захтевамо даље акције које су у складу с Вашим мандатом - наводи се у допису Бојовића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације