Најављени избори у Црној Гори неће бити одложени због вируса: Гласање, ипак, под короном

В. КАДИЋ

четвртак, 02. 07. 2020. у 09:13

Најављени избори у Црној Гори неће бити одложени због вируса: Гласање, ипак, под короном

Грађани ће моћи да одлуче на гласање или не Фото В. Кадић

Симовић: Кампања уз поштовање мера. Одлуке на темељу става струке
НЕМА разлога за одлагање изборне кампање, наравно, уз поштовање прописаних мера - поручио је Милутин Симовић, председник Националног координационог тела за заразне болести и на тај начин одговорио да најављени парламентарни избори 30. августа неће бити одложени због вируса короне. - Све одлуке доносимо са циљем заштите здравља и живота грађана, на темељу ставова струке.

Два месеца пре избора у Црној Гори Центар за демократску транзицију (ЦДТ) затражио је од Националног координационог тела за заразне болести да одржи посебну седницу на којој би се расправљало о питањима у вези са њиховим одржавањем у условима пандемије вируса корона. Они су упутили писмо Милутину Симовићу, председнику овог владиног тела, обавештавајући га да НКТ у хитном року треба да усвоји правила и смернице.

НЕПОВОЉАН ПОЛИТИЧКИ АМБИЈЕНТ У ЦДТ наглашавају да је политички амбијент за изборе неповољнији него пре четири године.
- Директан утицај Закона о слободи вероисповести на изборну реформу, афера "Коверат" и други скорији догађаји су додатно повећали ионако велико неповерење између политичких чинилаца. Проблеми изборног процеса даље остају изборна администрација сачињена од партијских представника који тамо заступају партијске, а не јавни интерес, простор за злоупотребу фиктивних пребивалишта, незаконито финансирање партија и неконтролисана злоупотреба јавних ресурса - поручују из ЦДТ.

- Од кључне важности за један демократски изборни процес је да правила буду унапред позната свим његовим актерима. Две су кључне групе питања на која НКТ што пре мора дати одговоре, како би се и изборна администрација и бирачи, али и посматрачи избора благовремено информисали и припремили за примену здравствених мера у току изборног процеса - навели су из ЦДТ.

За њих је посебно важно питање - како омогућити гласање оболелима, било да су у болницама или на кућном лечењу. И како ће се омогућити гласање онима који су под мерама здравственог надзора, у кућној самоизолацији или у институционалним карантинима.

Извршни директор ове НВО, Драган Копривца, каже да одговоре на нека од ових питања није једноставно дати, будући да је простор за интервенцију ограничен важећим изборним законодавством.

- Друга група питања односи се на гласање на бирачком месту, које мора бити организовано на начин да се заштити здравље свих учесника у изборном процесу - чланова изборне администрације, представника изборних листа, посматрача и свих бирача - казао је Копривица. - То је посебно битно у контексту остваривања изборног права, јер на дан избора нико не сме бити принуђен да доноси одлуку да ли ће гласати ризикујући своје здравље. О свим овим питањима грађани морају бити на време информисани.

Из НВО сматрају да је неприкосновени јавни интерес да ова питања буду решена што пре. Такође, важност наведених тема по себи довољан је разлог за одржавање ове врсте комуникације и дијалога.

- Времена за губљење нема, а услови у којима се одвија кампања из дана у дан су све неизвеснији - појаснио је Копривица.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације