На обали Пивског језера стасавају будући кошаркашки асови: Клинци стопама НБА звезде Богдановића

Велиша КАДИЋ

недеља, 28. 06. 2020. у 18:30

На обали Пивског језера стасавају будући кошаркашки асови: Клинци стопама НБА звезде Богдановића

Девојчице и дечаци из КК "Пива баскет" са тренером Миљаном Вукотићем Фото Приватна архива

Тренер Миљан Вукотић, бивши капитен Сутјеске
У ПОДНОЖЈУ планинских масива Дурмитора, Волујака и Маглића, кањона Таре од којег застаје дах, Плужинама одзвања весели жагор малишана који "цепају" мрежицу на кошевима дворане јавне установе Образовни центар Плужине, под чијим кровом стасавају будући асови игре под обручима. А овај крај их је и те како изнедрио - попут "бомбардера" српске репрезентације и НБА звезде Богдана Богдановића, Бојана и Јелене Дубљевић, Јелене Кнежевић Мирковић.

Дечаци и девојчице вредно тренирају по саветима Миљана Вукотића, бившег капитена Ибона и Сутјеске из Никшића, који је својевремено своја достигнућа доказивао и у другим кошаркашким центрима - Подгорици, Новом Саду, Билећи, али и Бугарској. "Закуцавање", ролање и друге вештине које демонстрира задивљују клинце, који прижељкују да можда једног дана и они достигну или превазиђу тај ниво.

КАДА је окачио патике о клин, Миљан се није одрекао кошарке, већ је одлучио да се опроба као тренер, који огромно искуство стечено на паркету, са великом љубављу преноси на нове нараштаје у маленој вароши на обали Пивског језера и клубу Пива баскет.

ПИВЉАНИ ДА ПОМОГНУ У КЛУБУ Пива баскет, као и целом пивском крају, надају се да ће Пивљани и Дурмиторци који живе ван Црне Горе на неки начин помоћи да ова дружина настави да егзистира. Само у Београду живи више Пивљана него у целој Пиви! Међу њима је огроман број угледних људи из света политике, бизниса, културе и спорта, који би могли да помогну најмлађем спортском клективу у родном крају.

- Одушевљен сам потенцијалом који имају ова деца за кошарку, али и друге спортове. Моја прича не би била остварива да нисмо имали подршку општинске власти, председника Општине Плужине Мијушка Бајагића, саветника за спорт Николе Цицмила, као и директора образовног центра Николе Аграмовића. Посматрам ове малишане, који једва чекају да истрче на паркет и науче нешто ново. Могао сам да бирам где ћу да радим, али овај "рудник злата" не бих мењао. Ово су кошаркашки драгуљи, а време ће показати да се исплатило радити са овом дивном децом. Задовољни су и њихови родитељи, тако да је утисак потпун - каже, за "Новости", прекаљени кошаркашки ас Миљан Вукотић, који је три пута биран за најбољег кошаркаша Никшића.

ЉУДЕ који воде ову општину охрабрила је недавна посета амбасадора Србије у Црној Гори, Владимира Божовића, који је првом човеку општине Бајагићу пренео поруку председника Александра Вучића да је званични Београд спреман да инвестира и учествује у изградњи спортске хале у Плужинама, која недостаје.

- Сви смо обрадовани овом причом, јер ако се пређе са речи на дела, то би био капиталан објекат који би овом крају омогућио још већи и јачи развој спорта, посебно кошаркашког - додаје Вукотић.

Искусни кошаркаш гледа увелико у будућност.

- Трасирамо пут који ће, надам се, бити успешан. Пивски крај то заслужује. Јер, имамо визију клуба који ће бити препознат много шире. Први корак смо направили - деца хрле на тренинге, која у својим главицама већ размишљају о каријерама. У многима од њих видим нове Богдане, Бојане, Јелене - каже поносно учитељ кошарке пивских малишана.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације