Монографија Литије - Не дамо светиње: Разбуктао се пламен вере и отпора! (ВИДЕО)

Јелена ЈОВОВИЋ

недеља, 28. 06. 2020. у 17:00

Монографија Литије - Не дамо светиње: Разбуктао се пламен вере и отпора! (ВИДЕО)

Подгорица Фото Д. Миловановић

Сведочење о истинској и непоколебљивој вери народа Црне Горе, части и завету. Закон неправде и поделе пробудио је осећања и понос, изазвао гнев, сузе и пркос
ЗАКОН о слободи вероисповести који је донела Влада Црне Горе, а оспорава га народ, предвиђа прекњижбу својине над црквама, манастирима, добрима, земљом, гробљима. Црква која је нераскидива са историјом државе и овог народа, уколико тај Закон опстане, биће развлашћена, па и прогнана са земље са којом је срасла.

Неразумној и осионој власти, која ових дана прогони, протерује и хапси свештенике и високе црквенодостојнике, огољено тргује мандатима легитимно изабраних народних представника, поткупљује и спроводи казнене мере над самим срцем народа, грађани Црне Горе месецима уназад узвикују јасно и тврдо - "не". Одбили су Закон о слободи вероисповести, противан подједнако Уставу и здравом разуму. Учинили су и више од тога: дигли су глас против дописивања и прекрајања сопствене прошлости, прецртавања историје, националног инжењеринга, бескрајног круга понижења и уцена.

Разбуктао се пламен вере и отпора када је на силу, 27. децембра 2019. године, мимо воље већине и под окриљем мрака парламент усвојио закон коме су се у Црној Гори само ретки обрадовали. Забринуо је, па и наљутио, многе. На његовој мети је, знало се то и раније, Српска православна црква, односно њене епархије на простору Црне Горе - Митрополија црногорско-приморска, и епархије будимљанско-никшићка, захумско-херцеговачка и милешевска.

Закон неправде и поделе пробудио је осећања и понос, изазвао гнев, сузе и пркос. Два дана касније стигао је и одговор. Најпре у Подгорици, па у Беранама, Никшићу, Пљевљима, Бијелом Пољу, Херцег Новом, Будви... на улице су изашле најпре десетине, па и стотине хиљада црногорских грађана. Поворке су кренуле и Андријевицом, Баром, Котором, Тивтом, Даниловградом, Колашином, Мојковцем, Мурином, Плужинама, Жабљаком, Шавником, Улцињом...

Окупљени на јединственим литијама, иза икона, црквених барјака и порука светаца, из дана у дан корачају Срби, Црногорци, Бошњаци, Албанци, хришћани, атеисти, агностици, муслимани, опозиција, али и чланови и гласачи странака на власти, Кучи и Његуши, Бјелопавлићи, Бокељи, Паштровићи и Васојевићи, потомци партизана и четника.

ПОГЛАВАР СПЦ, ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: ЗАСВЕТЛЕЛА ДУША НАРОДА

ЗАСВЕТЛЕЛА душа црногорског народа и вера која је дуго била потиснута пред нашим очима се разбудила и распалила у души народа црногорског, догодило се оно што описује велики Његош: "Удар нађе искру у камену."

Мирно, али снагом вере и истрајно сви они одбили су наум режима да погази цивилизацијске тековине, правну науку, законе сопствене земље и вољу грађана и легализује политику која прокламује да је све на продају, а оно што не може да се купи - може да се отме.

Острог - Литије достојне потомака владика и сердара, песника и војвода, страдалника и револуционара

Предвођен својим владикама и свештеницима народ Црне Горе, од мора до севера, месецима држи јавни час толеранције, демократије и грађанских слобода. У одбрани својих личних права, као и права своје цркве - свуда и свиме гарантованим, осим у савременој Црној Гори, народ је одговорио - молитвом и заједништвом. Узбуркала се до тада ћутљива и тиха вера и сав отпор стао је у три речи које се ваљају са планина, одзвањају по улицама, одјекују низ литице и кршевите стране, шуште по приморју, испредају се свакодневно у кућама, на послу, кафићима, код родбине, на слављима и покорама, месецима у величанственим литијама - Не дамо светиње!

ПРОТОЈЕРЕЈ СТАВРОФОР ГОЈКО ПЕРОВИЋ: АРГУМЕНТИ НА СТРАНИ ГРАЂАНА

НЕ може се у молитви народ преварити! Црногорски грађанин је схватио да има право да каже шта му смета, храброст да то покаже и стрпљење и аргументе да то брани.

Литије су онакве какав је и народ Црне Горе - гласне и у тишини, чврсте и упорне, молитвене и достојанствене, са снажном спознајом о својим коренима. Достојне потомака владика и сердара, песника и војвода, страдалника и револуционара, литије су постале друштвени, политички и културни феномен првог реда. Свој суд о њима изрекле су најумније и најзначајније главе, и готово сви истичу да је реч о својеврсном чуду које надахњује и најављује духовни препород народа Црне Горе.

Горња Села


СВЕДОЧАНСТВО О САБОРНОСТИ - НАША ОБАВЕЗА: ЗАВЕТ ПРЕЦИМА И ЗАЛОГ ПОТОМЦИМА

"ВЕЧЕРЊЕ новости" су, као глас народа коме се верује, осетиле обавезу и професионални задатак да објављивањем монографије о литијама оставе материјално сведочанство о овој јединственој саборности, опомени, отпору, побуни против одлуке и закона власти Црне Горе да превери оно у шта се десетинама векова веровало и што је било неупитно.

ИГУМАНИЈА АМФИЛОХИЈА: ОТИМАЈУ НАМ СОПСТВЕНУ КУЋУ

ЗАМИСЛИТЕ да вам се отима сопствена кућа, још горе, да обмањују вашу децу, да варају ваше старе родитеље. Да радите за џабе. А неко други ужива. Да вам се ругају, да вас ниподаштавају. Још горе, узимају језик, нацију, и, најгоре, отимају светиње. Дођите да видите како се трудимо да не гледамо једни друге вашим очима, већ да се присетимо давно заборављеног, да видимо једни друге како нас гледа Бог. Дођите да видите, јер тамо где сте ви, ми смо били када смо патили без Вере, када смо волели само себе.

Од првог дана посвећено смо пратили сва дешавања од доношења штеточинског Закона о слободи вероисповести. Кулминација отпора, поноса, части, достојанства, оданости вери и својој Цркви, биле су литије. Сваки окуп верујућег народа широм Црне Горе био је одлучнији од претходног, масовнији, срчанији, тврђи у вери, непоколебљив у завету изреченом у три речи - НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: ЦРКВА ЈЕ СТВОРИЛА ЦРНУ ГОРУ

НАРОД Црне Горе је васкрснуо! Дуго гушени огањ вере, заједништва и братске љубави у људима разгорео се пуним сјајем и лепотом.

Власт је безакоње прогласила за закон и упрљала частан образ Црне Горе. Покушавају да опљачкају Цркву која је створила Црну Гору, али и да промене њен идентитет.

Наши новинари, репортери, фотографи бележили су историју и Компанија "Новости" објавила је сведочанство које обухвата све литије широм Црне Горе и све њене јунаке. А има их на хиљаде! Овековечили смо узбудљиве слике вере која не да да се осрамоте преци и заветом се обавезала потомцима.

Никшић

Монографија о Литијама НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ намењена је грађанима који су показали шта се не сме и шта нема цену. На њеним страницама сабране су најупечатљивије слике пркоса, забележене у готово свим црногорским градовима и местима. На њима су овековечени монаси, верници, обични грађани, ђаци и студенти, старци, мајке и очеви са децом.

ВЛАДИКА ЈОАНИКИЈЕ: ИСТРАЈАЋЕМО И ОСЛОБОДИЋЕМО СЕ

КАДА смо на Божјем путу спремни смо да претрпимо свако понижење за правду и истину, али се поколебати нећемо. Истрајаћемо и изборићемо се. Ослободићемо се! Замислите, каква је то власт која ратује деценијама са Његошем и његовим гробом, а сад су кренули да ратују и са Светим Василијем, ратују са децом и омладином.

На великом смо задатку и треба заједно да се заветујемо да ћемо га пред Богом и пред народом и пред својим потомцима часно и честито извршити.

РЕДИТЕЉ ЕМИР КУСТУРИЦА: ВАЖНИЈЕ И ОД ХЛЕБА

У ИСТОРИЈИ дође вријеме када народу вјера постаје важнија од хљеба, када се у људима пробуде магнетне олује припадности, када страхове стрпају под кућни праг, па заједно, обједињени вјером, то осјећање претварају у слободу!

Неизмјериво је подручје емоција које, још увијек, не могу да контролишу аналитичари, компјутери, банкари и државни чиновници, полицајци, сјецикесе и маркетиншки стратези и, што је најчудније, ту престаје да игра улогу новац као највећи социјални мотив данашњице. Има Бога!

АКАДЕМИК МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: НЕ МОГУ БЕЗ СВОЈЕ ЦРКВЕ

КО је икада могао и у сну снити да ће Црна Гора, која је била имање Цетињског манастира, отимати и манастир и манастирско имање, и да ће од цркве која јој је дала крштеницу тражити да се легитимише и покаже своју.

Ћутали су кад су им порицали историју, преименовали језик и писмо, а стали у одбрану вере знајући да ако им узму цркву узели су им све, а ако цркву одбране нису им узели ништа. И када се чинило да су се Црногорци предали, да су пристали на све и могу без свега, устали су и показали да не могу без оног најсветијег и најбитнијег, своје цркве и вере у Бога.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације