Од убиства новинарке до Можуре: Скандал са Малте тресе и Црну Гору

М. С.

22. 06. 2020. у 07:30

Од убиства новинарке до Можуре: Скандал са Малте тресе и Црну Гору

Фото Влада ЦГ

Страдање истраживачке новинарке са Малте Дафне Галиције Каруана, тресе и Црну Гору. Компанија из Дубаија преко Малтежана до милиона од ветропарка
ИЗВЕШТАЈ листа "Тајмс оф Малта" и агенције Ројтерс о томе како је компанија бизнисмена Јоргена Фенека "17 black" зарадила милионе од пројекта ветроелектране "Можура" код Улциња, односно како се уградила у посао малтешке државне компаније "Енемелта" у Црној Гори и профитирала 4,6 милиона евра, изазвао је прави медијско-политички земљотрес на Медитерану, чије се последице тек очекују.

Додуше, своје интересовање за ову аферу и писање о њој, главом је 2017. године платила истраживачка новинарка Каруана Дафне Галиција, која је страдала у минираним колима на Малти, након чега је тек почетком ове године после силних притисака и демонстрација оставку морао да поднесе премијер Малте Џозеф Мускат.


Осам месеци пре сурове ликвидације, Каруана Галиција је писала на свом блогу о компанији "17 Black limited" са седиштем у Дубаију, тврдећи да је повезана са малтешким политичарима.


- Размере транснационалног криминала који је разоткрила Дафне Каруана Галиција и новинари који су наставили њен рад, може адекватно истражити само међународни тим, неспутан националним границама. И даље се гомилају докази да је убиство мотивисано истрагом о коруптивној шеми у коју су умешани званичници малтешке владе и друга државна предузећа и приватне компаније - саопштила је Фондација Дафне Каруана Галиција поводом Ројтерсових и тврдњи листа са Малте, који између осталог наводе да трагови новца воде до Црне Горе, односно до пројекта на брду Можура.


Како преноси "Слободна Европа" речи Метјуа Каруана Галиције, истраживачког новинара са Малте и сина убијене новинарке Дафне Каруана Галиција, у време кад је убијена, истраживала је све људе који су били укључени у овај договор у Црној Гори.


- Моја мајка истраживала је Јургена Фенека, Кеит Кембрија, Конрада Миција - рекао је Метју Каруан. - То су све људи и компаније укључене у овај договор у Црној Гори. Њено истраживање ових људи, нарочито Јургена Фенека и компаније које су биле укључене, довеле су до њеног убиства. - Све ове компаније и људи су били део мреже за прање новца и шеме у више земаља, укључујући Црну Гору, Малту, Панаму, Нови Зеланд, Азербејџан, Швајцарску.


Медијска "бомба" изазвала је реакцију полиције са Малте која је потврдила да сарађује са Еурополом у истрази поводом тврдњи о овим пословима, окончаних убиством новинарке.

Посланик Националистичке странке (ПН) Џејсон Азопарди који је адвокат породице Каруана Галиције, огласио се на друштвеној мрежи "Фејсбук" и истакао да ће у наредна два месеца уследити нова открића, укључујући особу која до сада није именована у истрази поводом убиства новинарке.


ЗАКУНИТЕ СЕ


ПОВОДОМ информације Ројтерса, да траг новца у егзекуцији малтешке новинарке води у Црну Гору, огласио се и посланик Небојша Медојевић (ДФ).


- С обзиром на то да је премијер Малте Џозеф Мускат, у моменту убиства Дафне Галиција, интензивно посећивао Црну Гору и да за Ројтерс тврди да је долазио само да би се видео са премијером и председником, о чему су разговарали непосредно пред убиство? Да ли премијер Душко Марковић и председник Црне Горе могу да се закуну да нису умешани у убиство Дафне Галиције? С обзиром на то да је централни сведок оптужбе Миливоја Катнића у правосудној фарси века, званој "државни удар", почасни конзул Малте Тицијан Масу.


ТРАНСФЕР ДЕОНИЦА


РОЈТЕРС пише, према подацима у јавним евиденцијама, да је компанија "Цифидекс" деонице "Можуре" купио 10. децембра 2015. године за 2,9 милиона евра. Две седмице касније "Цифидекс" је продао своје деонице "Енемалти". У својим рачунима, "Енемалта" је навела да су платили 10,3 милиона евра, три пута више од оригиналне цене.


Власништво над "Цифидексом", као ни могућа зарада нису откривени у јавним евиденцијама. Ројтерс такође није могао утврдити како је или зашто "Цифидекс" укључен у продају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације