Црна Гора попустила мере, али не и за Србе: Подгорица посебно анализирала епидемију у нашој земљи, преко границе можете само под ОВИМ УСЛОВИМА

Novosti online/М.С.

петак, 19. 06. 2020. у 19:44

Црна Гора попустила мере, али не и за Србе: Подгорица посебно анализирала епидемију у нашој земљи, преко границе можете само под ОВИМ УСЛОВИМА
Национално координационо тело за заразне болести у Црној Гори је посебно анализирало епидемиолошку ситуацију у Србији
Национално координационо тело за заразне болести у Црној Гори је посебно анализирало епидемиолошку ситуацију у Србији. Констатовано је да несметан проток људи и робе представља и стратешку политику Црне Горе, којој је наша земља искрено привржена и наш економски интерес и потребу. Једногласно је закључено да одлука о отварању према Србији може бити донета тек након што буде познат здравствени исход недавног спортског догађаја у Београду на којем је допуштено присуство десетина хиљада гледалаца чиме је произведен високи епидемиолошки ризик.

Национално координационо тело за заразне болести (НКТ) данас је на седници, којом је председавао председник Милутин Симовић, донело стратешку одлуку о даљем отварању Црне Горе у складу са задржавањем наше препознатљиве политике највишег степена заштите грађана, странаца који живе у нашој земљи и туриста и стварањем предуслова за нормализацију економије погођене пандемијом корона вируса.

На предлог Института за јавно здравље усвојен је скуп критеријума за повећање доступности Црне Горе, отварање граница и омогућавање несметаног међународног саобраћаја уз мере превенције ширења корона вируса. Нови приступ заснован је на принципима: 1: недискриминације – одлука се доноси на основу боравка односно резиденцијалног статуса лица, а не његовог држављанства, 2: флексибилности – одлука се доноси на основу епидемиолошке ситуације уз високу толеранцију за потребе транзита кроз Црну Гору, и 3: заједничког и координисаног приступа – Црна Гора као лидер европске интеграције попуштање јера спроводи у комуникацији и размени епидемиолошких података са државама Европске уније и другим земљам кандидатима за чланство.

У складу са усвојеним принципима формиране су три листе држава зависно од: броја активних и нових случајева инфекције корона вирусом, тренда кретања броја инфицираних особа и укупног одговора одређене државе на пандемију узимајући у обзир доступне информације о аспектима као што су капацитети за тестирање, надзор, праћење контаката, лечење и извештавање.

Државе чији резиденти могу без ограничења ући у Црну Гору,су: Алжир, Ангола, Андора, Антигва и Барбуда, Аустралија, Аустрија, Бахами, Барбадос, Брунеј, Бугарска, Бутан, Чешка, Данска, Доминика, Еритреја, Естонија, Етиопија, Фиџи, Филипини, Финска, Гамбија, Гана, Грчка, Гренада, Гренланд, Грузија, Гвајана, Гвинеја, Холандија, Хрватска, Индонезија, Ирска, Исланд, Источни Тимор, Јамајка, Јапан, Јордан, Јужна Кореја, Јужни Судан, Камбоџа, Камерун, Кенија, Кина, Кипар, Киргистан, Коморска острва, Конго, Костарика, Куба, Лаос, Летонија, Либан, Либерија, Либија, Литванија, Луксембург, Мадагаскар, Мађарска, Малави, Малта, Малезија, Мали, Мароко, Маурицијус, Мауританија, Мексико, Мјанмар, Монако, Монголија, Мозамбик, Намибија, Непал, Нигер, Нигерија, Никарагва, Њемачка, Норвешка, Нови Зеланд, Обала Слоноваче, Палестина, Папуа Нова Гвинеја, Парагвај, Словачка, Руанда, Сејшели, Сенегал, Словенија, Сомалија, Шри Ланка, Судан, Швајцарска, Света Луција, Свети Кристофер и Невис, Свети Винсент и Гренадини, Таџикистан, Тајланд, Того, Тринидад и Тобаго, Тунис, Уганда, Уругвај, Узбекистан, Венецуела, Вијетнам, Замбија и Зимбабве.

Државе чији резиденти могу ући у Црну Гору уз негативан резултат ПЦР теста на САРС-ЦоВ-2 акредитоване лабораторије, стар не више од 48 сати су: Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Турска, Израел, Пољска, Румунија, Италија и Украјина.

Национално координационо тело је посебно анализирало епидемиолошку ситуацију у Србији. Констатовано је да несметан проток људи и робе представља и стратешку политику Црне Горе, којој је наша земља искрено привржена и наш економски интерес и потребу. Једногласно је закључено да одлука о отварању према Србији може бити донијета тек након што буде познат здравствени исход недавног спортског догађаја у Београду на којем је допуштено присуство десетина хиљада гледалаца чиме је произведен високи епидемиолошки ризик.

Део нове политике отварања Црне Горе је и данашња одлука да се омогући долазак туриста из епидемиолошки сигурних делова појединих држава (принцип регионализације) чартер летовима уз претходну комуникацију тур-оператера са нашим надлежним органима и билатерални договор на нивоу надлежних здравствених институција.

Укинуто је ограничење броја путника ваздухоплова генералне авијације којима је омогућен улазак у Црну Гору.

Иста правила која важе за све путнике у смислу држава чији су резиденти уведена су и за особе које у Црну Гору долазе јахтама.

У складу са препорукама Европске комисије Институт за јавно здравље је предложио, а НКТ прихватило изузимање из наведених критеријума одређених категорија лица неопходних за нормално функционисање виталних сервиса и услуга и запослених који представљају јасан економски интерес. Посебни услови уласка и кретања кроз Црну Гору биће прописане за:

1. Здравствене раднике, здравствене истраживаче и научне раднике;
2. Лица која врше или обезбеђују транспорт путника и робе;
3. Дипломате, особље међународних организација, војно особље и раднике хуманитарне помоћи у вршењу својих функција
4. Одређене категорије путника у транзиту;
5. Лица којима је потребна међународна заштита или долазе у Црну Гору из других хуманитарних разлога (поштује се принцип забране протеривања).

Све наведене мере ступају на снагу у недељу, 21. јуна у поноћ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (32)

Gile

19.06.2020. 20:25

I to sve rece jedna drzava koja nema ni referentnu laboratoriju a zarazene siri na sve strane...

КИР СРБИН

19.06.2020. 21:16

Ова пета категорија су вам вероватно колеге ратни злочинци, мафијаши и криминалци!!!!

Limunko

19.06.2020. 21:22

A, zašto se vi bavite Crnom Gorom toliko dugo i tako opsezno. Kome je to toliko važno da li je odobren ulazak državljani a Srbije ili ne? Zašto ne objavljujete informacije o Turskoj ili Egiptu? Gde je Tunis? Kamo Malta?

ZORAN

20.06.2020. 10:36

@Limunko - A što bi mi to išli u Tursku i Egibat. U Crnoj Gori ima veliki broj Srba koji koji imaju hotele i apartmane a protiv su Milove politike. Mislim da bi trebali podržati našu braću a ne nekakve Arape

Nikola ČAĐENOVIĆ

19.06.2020. 21:34

Ne opterećujte nas tom dalekom i nepoznatom zemljom. Nije nas baš briga šta odlučuju partijski lekari...

Nikola ČAĐENOVIĆ

19.06.2020. 21:36

Na graničnom prelazu Debeli brijeg strahovito gužve. Građani Bruneja i Malija hrle u Sutomore i Ulcinj nakon odluke vlade Montenegro..

Moca

19.06.2020. 21:56

Ovaj put sa čekanjem ishoda sa fudbalske utakmice vezanog za Koronu, Crnogorci su potpuno u pravu.

iz glave

30.06.2020. 17:31

@Dado - zato što u MNE živi i radi 200.000 Srba, jer kako mi sebe medjusobno poštujemo je maximum kako će nas poštovati prijatelji po svetu, a tek neprijatelji

Бањалучанин

19.06.2020. 22:05

Уколико је тачно ово што јављате за Србију, онда је сасвим разумљиво.

posmatrac iz daleka

20.06.2020. 10:42

@Бањалучанин - ....... da zitelji Nemacke, Belgije, Holandije, Bugarske..... koje imaju MNOGO losiju situaciju U SVAKOM POGLEDU Corone,, mogu da udju u MNE, ali Srbi ne.

Smuscili su mi se

20.06.2020. 10:23

@pulicer - I kakv je situacija kod nas? Imamo 6 puta manje nego nemacka ! Cg me ne interesuje ali ovo je čisto politička odluka. A šteti samo njima! Još i lazu! Najviše zaraženih ima u rozaju, pa nije rožaje išli na utakmice!

posmatrac iz daleka

20.06.2020. 10:46

@Vuk - Pogledaj malo bolje. Otcepili su sami sebe i obojili u crno !

Сандра

19.06.2020. 23:25

Прије неки дан рекоше да су неки са дербија донијели вирус у ЦГ. Па како је неко уопште стигао до Београда и како се вратио. Жао ми ових Срба-Црногораца из Црне Горе, ја би њима затворила све границе и забранила сваки извоз у ЦГ. Може се и без њих.

dan

20.06.2020. 10:01

@Сандра - Utakmice su bile rasadnici korone u Španiji i Britaniji. A i te dve evropske države zajedno sa Francuskom, Portugalom i Švedskom ne mogu da uđu u Crnu Goru !!

Zauvek

20.06.2020. 10:21

@laki - Ja se nadam da je ta odluka zauvek! Kao i da će biti reciprociteta! Takodje zauvek!

Dušan

20.06.2020. 09:55

Francuska, Španija, Portugalija, Velika Britanija i Švedska takođe ne mogu u Crnu Goru ! Objasnite mapu na početku članka jer neki kao da je ne vide !!! Molim objavite !

Velika greskap

20.06.2020. 10:25

Došao sam iz nemacke u Srbiju, letujem u Srbiji! Ovo će lupiti po nosu samo crnu goru! Srbiji su skoro svi kapaciteti popunjeni!