Спречене нове ликвидације: Акција хапшења шкаљараца и кавчана

С. ЂОКИЋ

уторак, 16. 06. 2020. у 20:38

Спречене нове ликвидације: Акција хапшења шкаљараца и кавчана
Хапшењем и процесуирањем чланова криминалних група спречена су убиства и могућност да се Црна Гора врати у време када се није поштовао закон - саопштио је главни специјални тужилац Црне Горе

ХАПШЕЊЕМ и процесуирањем чланова криминалних група и расветљавањем низа тешких кривичних дела, спречена су убиства и могућност да се Црна Гора врати у време када се није поштовао закон - саопштио је у уторак Миливоје Катнић, главни специјални тужилац Црне Горе.

На челу једне од тих криминалних организација, која је организована 2015, налазе се, како је саопштено на конференцији за новинаре Специјалног државног тужилаштва и Управе полиције, Цетињани Саво Липовина и Иван Јовановић. Они се терете да су лажним фактурама преко грађевинских и других предузећа подигли више од 2,3 милиона евра и избегли плаћања око 700.000 евра пореза. Две године касније, њиховој криминалној групи, с циљем да почини тешка кривична дела, па и убиства, придружио се Милош Ђуричковић. Сумња се да овој групи, која важи за блиску "шкаљарском клану", припада још осам особа.

Како је новинарима саопштила специјална тужитељка Лидија Вукчевић, на основу прикупљених доказа сумња се да су организатори криминалне групе, по претходном договору, за себе одредили улоге - Ђуричковић да убија и обезбеђује новац за деловање криминалне организације, а Липовина такође да врши кривична дела убиства, као и да обавља све послове у вези с трговином наркотицима. Јовановић је, према њеним речима, преузео набавку оружја за себе и чланове групе, али и обезбеђивање места за сакривање и складиштење дроге.

Осим ове, у претходном периоду процесуирани су организатори и чланови криминалне групе осумњичене за планирање више убиства, која оперативно важи за блиску "кавчанима". Као организатори групе означени су Василије Рафаиловић и Радован Мујовић. Они су, како је саопштено, планирали убиства у Будви, и то: Марка Љубише и Горана Словинића, као и М. Б., супруге сведока сарадника у предмету који се води пред Вишим судом у Подгорици.

Осим та три, њиховим хапшењем, према тврдњама надлежних, спречено је и више убистава у иностранству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације