ЗАБЛИСТАЛА је Жупа никшићка од светлости богомоље посвећене Светом Стефану жупском и пиперском, прва која је овом божјем угоднику посвећена на овим просторима. На темељима светитељевог огњишта никла је црква импозантних размера, смештена у засеоку Губељ, на надморској висини од око 900 метара. И то на камену којим су ходили Свети Сава и Свети Василије Острошки. И овог пута су Жупљани, као и бројни гости, своје очи духовно уздигли ка небу и спаситељу Исусу Христу, остајући доследни завету да тамо где је светац долазио и починуо, ту се и Господ одморио.

- Сабрали смо се у духовној кући нашег светитеља, која се наслонила на темеље његовог дома - казао је у краткој беседи парох Огњен Фемић, који је са оцем Василијем Брборићем и оцем Николом Маројевићем служио Свету литургију под сводовима прелепе православне богомоље.

НА добродошлици у славу светитеља захвалио се Неђељко Крулановић, који је подсетио да је пут Светог Стефана жупског и пиперског ишао од Жупе, преко манастира Мораче, па до Ћелије пиперске.

- У Жупи нам је оставио свету стопу земље, своје свето огњиште и на њему ватру да упалимо свећу. Част нам је и понос што нас је запало у удео да подигнемо цркву на његовом огњишту и светој земљи - старој Херцеговини. И управо из старе Херцеговине шаљемо поздраве нашем митрополиту црногорско-приморског Амфилохију, епископу будимљанско-никшићком Јоаникију, владици диоклијском Методију, али и брату у Христу Новаку Ђоковићу који је подарио српском роду много радости. Лоза му је из старе Херцеговине па до Косова и Метохије, где славни кнез и цар Лазар паде, и свој живот за српство даде. Пресели се Ноле до престонице Београда града, где девојчица Милица Ракић од НАТО бомби настрада. Ноле се спорту посвети, душманима освети. Тробојку нашу по свету шири и народ мири. Јер ми Срби нисмо злотвори, него миротворци - казао је Крулановић, један од ктитора цркве.

САБРАО је људе добре воље Свети Стефан и то на својој старевини, свом имању где се подигао и земни живот угледао. Звук црквеног звона (тежине 150 килограма) одјекивао је жупским крајем и позивао верни народ на свету литургију. То звоно, приложио је Благота Крулановић за здравље своје породице и покој душе свога сина Ратка. Изливено је у ливници "Поповић" у Београду, а у целом послу здушно су помогли свештеник Слободан Бобан Јокић и пријатељ Мићко Милићевић.

Недалеко од цркве налази се извор за који мештани кажу да је Светог Стефана жупског и пиперског, и да је његова вода лековита. Извор никада не пресушује и ниво воде у њему је једнак у свако доба године. Култ светитеља у овом крају је живо присутан, посебно у засеоку Губељ где се нализала његова родна кућа и где су се дешавала бројна јављања Светог Стефана.

ИКОНА ПРОПЛАКАЛА

Дан после Савиндана проплакала је икона Светог Стефана жупског и пиперског у овом храму који је у изградњи.

- Објављен је снимак на којем се види да из ока свеца теку сузе - каже Неђељко Крулановић. - Знамо кроз шта пролази наша Црква у Црној Гори и њен народ, па сузе свеца можемо тумачити у том правцу.