ПЉЕВЉА - Ништа владика Атанасије није обећао нити договорио са председником општине мимо онога у шта је упућена целокупна јавност, кроз два писма која је током јучерашњег дана упутио властима како би на јаван начин утицао на разумно, савесно и законито понашање одборника власти у Скупштини општине Пљевља, саопштено је из Пљеваљски одбор за одбрану светиња.

Они су ово саопштили након срамне и несхватљиве одлуке одборника власти у Скупштини општине Пљевља да донесу одлуку којом отварају могућност продаје мотела „Водице“, укључујући и стару воденицу манастира Свете Тројице која се налази у непосредној близини, те након, како су казали, покушаја председника општине Игора Голубовића да обмане одборнике и грађане Пљеваља изјавама како општинска власт не чини ништа без знања и сагласности Цркве и епископа милешевског преосвећеног владике Атанасија.

-Не постоје тајне комуникације нити закулисне игре у којима учествује Црква, нити је било ко у име Цркве тражио усмене гаранције да црквена имовина неће бити продата-казали су из Одбора.

Напомињу да је једино тачно да је владика Атанасије два пута јавно, баш као и у разговору са самим Голубовићем, молио да се спорна одлука повуче.

Желимо да, као и до сада, у духу обостраног поштовања и истинске братске љубави, са уваженим Председником и са свим представницима световне власти овога града сарађујемо на корист нашега народа.

Но, ни молба духовног старешине Пљеваља, ни заклетва Светом Тројицом и гробовима предака, нијесу уродили плодом па су, уместо да одлука буде повучена, од Голубовића стигла лицемерна усмена обећања у приватним комуникацијама и кулоарима да воденица никада неће бити продата! Појединим одборницима власти она су била довољна да одлуку усвоје, иако нико разуман не може објаснити чему хитност и журба ако се имовина не намерава отуђити? Давање „часне речи“ уместо поштовања закона постало је манир и у функционисању власти у Пљевљима, како је то већ чинио председник Општинског одбора владајуће Демократске партије социјалиста хаџија Владе Милинковић, обећавајући недавно да се доношењем наказног Закона о слободи вероисповести „ништа неће променити“. Хаџија Милинковић сада ћути а част наставља усмено да брани председник општине Игор Голубовић-казали су из Одбора.

Они истичу да ће Црква заштити своју имовину.

- Никада силом и на штету већ на корист и добробит свих грађана Пљеваља. Власничка документа која се налазе у архиви Манастира сведоче јасан континуитет црквене имовине током протеклих векова па све до данашњих дана. Црква ће, натерана оваквим безакоњем, доказати своје власништво како над овом тако и над бројним другим непокретностима у Пљевљима, те онемогућити онима који су је незаконито и насилно прекњижили да је распродају, чинећи немерљиву штету не само Цркви већ и народу Пљеваља-казали су из Одбора.


-Верујемо, као што се види и из бројних документа која је превео професор Фехим Барјактаревић а која доказују да је црквену имовину у Пљевљима током векова штитила и турска окупациона власт па и сам султан, да ће и у овом по много чему бесудном времену победити божја правда и да ће се наћи људи који ће је спровести-кажу из Одбора.


Они су поручили представницима власти који су оваквим чињењем, како кажу, направили одсудни корак у свом антицрквеном и антицивилизацијском понашању да је кап прелила чашу и да оно што су себи и својим породицама учинили не може бити ничија кривица до њихова, за коју ће одговорност сносити пред Богом и пред људима.