Бар - Комеморативна седница поводом смрти примаријуса доктора медицинских наука др Душка Кљакића специјалисте гинекологије и акушерства у Општој болници Бар одржана је данас у сали Скупштине општине. Обраћајући се породици, колегама, пријатељима, директор Опште болнице Бар др Драгослав Томановић истиче немерљив допринос др Кљакића раду и успесима болнице, науци.

Интелектуалност, искуство, људска смиреност доприносили су рационалном приступу ризичним ситуацијама из којих смо излазили богатији за нове животе, богатији и за оне сачуване, обасјани осмесима родитеља који су срећу доласка свог потомства делили са доктором Кљакићем, казао је др Томановић уз подсећање да су дели радост пацијената, а и њихове проблеме

- Заједнички тражили решења за најтеже случајеве оболевања и лечења, делили проблеме и успехе рада болнице. У последњим данима које је провео у Бару дели смо судбину лекара који су заменили улоге са пацијентима, и у тим тешким тренуцима дали смо све што смо могли, знали и умели за његов опоравак. Наше мисли су биле са Душком и након транспорта у КЦ Црне Горе, а затим и у Аустрију. Вест о смрти др Кљакића у најпрестижнијој Клиници за плућне болести у Европи све нас је дубоко погодила и прекинула наше наде да ће најсавременија достигнућа у лечењу дати успеха за оздрављење нашег колеге. Нажалост, наше наде се нису испуниле. Веровали смо да ће његов храбри дух победити, јер је и у данима болести знао да нас охрабри речима: ‘И ово ће проћи, оздравићу, добро сам’., казао је др Томановић додајући “Побеђени моменти неизвесности и страха пацијената чинили су га др Душком, Др Дулетом, људском громадом приступачном свима и у свако доба.Траг који је својим посвећеним радом остављао тихо, и сваког дана…он то на жалост данас не види, али смо сви смо сведоци осећања туге, искреног саосећања многих колега и пацијената из Бара, Улциња, Будве, Цетиња, Подгорице…

- Данас, када се опраштамо од др Душка Кљакића, дугујемо му захвалност и поштовање што је својим радом, знањем и ангажовањем доприносио очувању здравља генерација и њихових породица. Поштовање које му данас указујемо завредио је оним што је сваког дана био – бескомпромисни професионалац, добар колега, уважен лекар међу пацијентима, драг суграђанин и бирани пријатељ. Остаје нам част што смо га познавали, са њим сарађивали и дружили. Захвални смо му за несебично пријатељство, пажњу и доброту којом је зрачио. Такав човек никада неће, и не може, напустити наша сећања и наша срца. Поштована породице Кљакић, драге колеге и пријатељи – у оваквим ситуацијама никада нема довољно добрих речи утехе. Неправде као што је ова, не могу се објаснити. Још их је теже прихватити. Тако је увек када оно што све нас једном чека, дође прерано и у невреме. А отишао је добар човек, потребан свима нама, потребан својој породици. Растанци су увек болни, овај је тужан и претужан. И неправедан. Као што рекох, слабе су овдје речи утехе, али Душковој деци: Данилу и Ани, супрузи Оливери, брату Урошу, мајци Мари, оцу Данилу, на понос и утеху остаје што су за свог оца, супруга, брата и сина, имали таквог човека. Од 9. маја он наставља да живи у њиховим животима и срцима. Као и у животима и срцима свих нас који смо га познавали, поштовали и волели. Нека му је вечна слава и хвала, казао је др Томановић.

Др Душко Кљакић био је предан раду, угледан у академској заједници где је тежио даљем усавршавању и преношењу богатих знања и искустава долазећим генерацијама младих лекара. Тако је одлуком Медицинског факултета Универзитета Црне Горе 2014.године, и одлуком Медицинског факултета у Београду 2016.године изабран за ментора специјалистичког стажа из гинекологије и акушерства. Као научник и истраживач у области медицинских наука, написао је велики број научних и стручних радова – преко 90. Докторирао је у јулу прошле године на Универзитету у Крагујевцу, Факултет медицинских наука на тему ,,Утицај експресије естрогенских и прогестеронских рецептора на ангиогенезу, апоптозу и пролиферацију ћелија миома код жена у пре и постменопузи”.

Др Кљакић као врсни интелектуалац дане је проводио и у интересовањима, мимо имедицине. Остаће запамћено његово познавање историје поморства

Примаријус, доктор медицинских наука др Душко Кљакић (52), умро је 9. маја на клиници у Грацу од последица корона вируса.
Иако је око месец био на респиратору, у тешком стању, животно угрожен, нада није јењавала да ће се омиљени гинеколог вратити у родни Бар. Доктор Кљакић је од ЦОВИД 19 лечен од првих дана епидемије у Црној Гори, у Општој болници Бар, Клиничком центру Црне Горе из кога је транспортован за Аустрију, на клинику у Грацу која је специјализована за плућне болести. Након 45 дана борбе са ЦОВИД 19, др Кљакић, нажалост је преминуо. Он је девета жртва корона вируса у Црној Гори.

Прерана смрт др Кљакића је огроман губитак за породицу и здравствени систем Црне Горе.