ЦРНОГОРСКА полиција поднела је кривичну пријаву против архијерејског намесника из Бара, протојереја-ставрофора Слободана Зековића, а прекршајни поступак биће покренут против више особа.

Ово је епилог јучерашње полицијске акције привођења и саслушавања свештеника и верника Митрополије црногорско-приморске из Бара и Улциња. Полицајци су од раног јутра препадали породице клирика и, под претњом хапшењем, уручивали им позиве. Своје изјаве, поред Зековића, дали су и протојереји Јован Пламенац и Љубомир Јовановић и јереји Младен Томовић, Никола Радовић, Александар Орландић и Марјан Петковски. Полиција је у зору позвала на саслушање и улцињског пароха Синишу Смиљића.

На Дан Светог Јована Владимира у Саборном храму је одржан молебан Пресветој Богородици, након којег је кренуо традиционални крсни ход градским улицама - прва литија у Бару, после тромесечне паузе због пандемије.

- По налогу Основног државног тужилаштва, поднета је кривична пријава против Слободана Зековића због постојања сумње да је извршио кривично дело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, док ће против више учесника истог догађаја бити покренути прекршајни поступци - саопштио је руководилац Основног државног тужилаштва у Бару Радован Ђуришић.

У саопштењу Управе полиције наглашава се и да се интензивно ради на идентификовању и процесуирању и других лица која се доводе у везу са окупљањем у Бару.

Слободан Зековић Фото Б. Дабић

Свештеник Зековић јуче рано ујутру јавио се полицији, где је после више часова дао изјаву у својству грађанина.

- Да је против мене поднета кривична пријава, сазнао сам тек касније, када сам увелико изашао из зграде полиције. Током и након саслушања нико ми то није саопштио - казао је прота Зековић.

Његов бранилац Бошко Чармак истиче да је недопустиво да је о кривичним и прекршајним пријавама јавност обавештена пре него што су њему као браниоцу осумњичених достављене. Он подсећа и да у Црној Гори већ 28 дана нема ниједног регистрованог случаја вируса корона, те да је пре два дана проглашен крај епидемије.
- Широм Црне Горе 21. маја масовно је обележен Дан независности. У прославама је учествовало много грађана, а привођења, нити кривичних и прекршајних пријава није било - истиче Чармак.

Извођење на суд свештеника из Бара међу верницима тумачи се само као наставак прогона Српске цркве у Црној Гори. Претходно је покренут процес против владике будимљанско-никшићког Јоаникија и свештеника из Никшића. Они ће се, због истих оптужби, наћи пред судијом 19. јуна. Њима се на терет ставља кршење забране окупљања због литије на Светог Василија Острошког у Никшићу.

БЕЗ ПОЗИВА

СВЕШТЕНИЦИ су на саслушању у полицији објаснили да се литија на празник Светог Јована Владимира у Бару традиционално организује и да су се верници и ове године спонтано окупили, посебно што је празновање пало у јеку повољне епидемиолошке ситуације. Они су нагласили и да је скуп обезбеђивала полиција, као и да је све прошло мирно и у духу празника.

Полиција је проценила да је литији у Бару присуствовало 1.200 грађана.