Министар правде Зоран Пажин: Дијалог између СПЦ и Владе биће настављен кад се за то испуне услови

В.К.

уторак, 02. 06. 2020. у 17:44

Министар правде Зоран Пажин: Дијалог између СПЦ и Владе биће настављен кад се за то испуне услови
Министар правде Зоран Пажин саопштио је у црногорској скупштини да ће дијалог између Српске православне цркве и Владе бити настављен кад се за то испуне услови

Министар правде Зоран Пажин саопштио је у црногорској скупштини да ће дијалог између Српске православне цркве и Владе бити настављен кад се за то испуне услови. Он је поручио да је сваки закључак да Влада води дијалог са СПЦ да би релативизовала или минимизовала енергију литија, обична инсинуација.

-Дијалог између СПЦ и Владе биће настављен кад се за то испуне услови, а коначан успех тог дијалога понајвише зависи од тога да ли ће обе стране у обновљени дијалог ући искрено, у доборј вери, уважавајући аргументе друге стране и без политичких ултиматум, рекао је Пажин одговарајући на питање посланика Демократског фронта (ДФ) Андрије Мандића –да ли ће се мењати Закон о слободи вероисповести.

-Влада неће пристати на било какве ултиматуме, али неће ни постављати било какве ултиматуме саговорницима са друге стране. Верујем да се о свим питањима може расправљати на начин достојан саговорника. Морам јасно да поручим да сваки став који води закључку да Влада води овај дијалог са СПЦ да би релативизовала или минимизовала енергију литија је обична инсинуација, као што је једна врста еуфемизма називати политичке протесте поводом доношења Закона о слободи вероисповести литијама. Имамо и термине "крсни ход" и "интернет литије”. Ако постоји воља с обе стране да се дође до обострано прихватљивог, до таквог решења ће се и доћи. Ако неко има другачије мишљење или скривену агенду у читавој овој причи, онда се тешко може доћи до договора. Велики проблем је на достизању решења је проблем етнофилетизма, који је неприхватљив и у друштву, а посебно у СПЦ то представља и јерес и грех. Мислим да нико не иде у цркву да би га национално пребројавали, а то је проблем са етнофилетизмом, рекао је Пажин.

Уследила је реакција Андрије Мандића:

-Закон није донет у складу са Уставом и препорукама Венцијанске комисије и у складу са свим важећим нормама, са другим законима. Иза свега постоји политичка и национална жеља да се разори СПЦ у Црној Гори као помесна црква. Позивао сам митрополита и Епископски савет да прокуну све те људе који насрћу на нашу цркву. Али како они имају довољно пажње и бриге за вас, у народном периоду ћу то тражити од Светог синода и патријарха Иринеја, поручио је Мандић.