Различита тумачења закона и статута општине Будва: Министарство тврди да председник СО Будва није омогућио гласање, Радовић истиче да је све урађено по закону

Novosti Online / Б.Дабић

понедељак, 01. 06. 2020. у 20:35

Различита тумачења закона и статута општине Будва: Министарство тврди да председник СО Будва није омогућио гласање, Радовић истиче да је све урађено по закону

Фото: Принтскрин Youtube

Из Министарва јавне управе саопштили да председник СО Будва није омогућио гласање на седници на којој се расправљало о иницијативи за разрешење председника општине Марка Царевића
БУДВА- Из Министарва јавне управе саопштили су данас да председник СО Будва Крсто Радовић није омогућио гласање на седници локалног парламена на којој се расправљало о иницијативи за разрешење председника општине Марка Царевића.

- Председник СО Будва Крсто Радовић био је дужан да сазове седницу Скупштине, да се седница одржи, омогући расправа, изврши гласање и да Скупштина донесе Одлуку поводом поднесеног предлога за разрешење председника Општине Царевића, а то се, како се наводи у саопштењу Министарства јавне управе, није догодило. Тим поводом, са друге стране, председник СО Будва Крсто Радовић истакао је “На самој седници, председник Скупштине обезбедио је спровођење скупштинске процедуре предвиђене чланом 77 Статута општине Будва и одговарајућим одредбама Пословника Скупштине општине Будва”. Радовић тврди да је све урађено у складу са Законом, Статутом општине.

Тумачења Закона и Статута од стране министарства јавне управе и председника Скупштине, очигледно нису на истом фону

Председник Скупштине је, како су казали из Министарства, имајући у виду да је рок за одлучивање о предлогу за разрешење председника Општине 30 дана од дана подношења предлога, био дужан да сазове седницу у што краћем року, а с обзиром на то да руководи њеним радом, створи услове за њено несметано одржавање и омогући одборницима да се изјасне о предлогу за разрешење председника Општине и о предлогу гласају у року од 30 дана од дана његовог подношења.


- Такође, предсједник Скупштине је, у ситуацији када динамика и начин рада седнице којом руководи пријети да угрози законске и статутарне рокове, а посебно имајући у виду датум за који је сазвао сједницу Скупштине, имао обавезу да у складу са чланом 76 Пословника о раду Скупштине, предложи скупштини да се расправа одвија у једном кругу и да се одреди и другачије трајање излагања одборника, као и да говори само одређени број представника Клуба одборника, а све у циљу поштовања рокова које диктирају Закон и Статут, закључује се у саопштењу министарства.


Са друге стране, Радовић поред одсталог наводи- Како расправа по поднесеном Предлогу за разрешење председника општине дана 30. маја до 24 часа није била завршена, сагласно члану 77 став 4 Статута општине Будва није се могло приступити гласању по поднесеном Предлогу.

-Наводи Министарства да је председник Скупштине општине био дужан да сазове седницу у што краћем року од законом прописаног рока, да процени колико ће трајати дискусија одборника и колико ће бити заинтересованих дискутаната, не произилазе нити из једне одредбе Закона о локалној самоуправи, нити из прописа Општине Будва, истакао је Радовић И додао “Ни мало случајно, Министарство јавне управе, јавности није саопштило, шта се дешава, које су последице ако се расправа о поднесеном Предлогу за разрешење предсједника општине не заврши до истека тридесетог дана од дана подношења Предлога, из којег разлога се не може приступити гласању по поднесеном Предлогу за разрјешење. Избегли су да саопште јавности да прекорачење рока од тридесет дана од дана подношења Предлога не прати било каква санкција предвиђена Законом о локалној самоуправи и Статутом општине Будва”.


Прочитајте још: Скупштинска сала у Будви ПОД ОПСАДОМ ПОЛИЦИЈЕ!

- Одлука по поднесеном Предлогу за разрешење предсједника општине, донесена након прекорачења наведеног рока, само због прекорачења рока, не може се сматрати незаконитом Због истог, у питању је Законом и Статутом утврђени рок, чије прекорачење не утиче на законитост донесене одлуке.


Предлог за разрешење председника општине о којем није одлучено у року од 30 дана, и даље је на правној снази, и расправа се спроводи и одлука доноси у даљој процедури прописаној Пословником о раду Скупштине општине Будва, закључио је Радовић

ПОДНОСИОЦИ ПРЕДЛОГА НАПУСТИЛИ СЕДНИЦУ


Радовић је подсетио, одборници подносиоци Предлога за разрешење председника општине су у 24 часа дана 30.маја, напустили седницу Скупштине, након чега је утврђено да не постоји кворум за даљи рад и одлучивање, због чега је дошло до прекида седнице и сагласно члану 62 Пословника о раду Скупштине општине Будва одређен наставак седнице за дан 29. јун 2020. године.