ПОСЛЕ тромесечне паузе у Црној Гори од недеље, 7. јуна, поново крећу литије!

Ово незванично сазнају "Новости", чији саговорници са поносом истичу да ће нови молитвени ход са крстом Светог Јована Владимира кренути на Тројичиндан и то са врха планине Румије. Из Цркве Свете Тројице прошириће се на остале делове земље као израз незадовољства због усвојеног спорног Закона о слободи вероисповести.

Традиција која траје вековима, како, за наш лист, истиче барски парох Јован Пламенац, и овог пута биће испоштована.

- Ближи се Тројичиндан,, а тиме и традиционална дуговековна румијска литија са крстом Светог Јована Владимира, коју нико није прекинуо ни за све време турског ропства, коју су једино, три деценије, из идеолошких разлога, били забранили комунисти. Ето режиму дивне прилике да изађе из блата злоупотребе болести ковида 19 у које све дубље упада, да му тај догађај, који је исти овај режим законом означио као нематеријално културно добро Црне Горе, буде повод да допусти наставак литија у читавој држави - наглашава отац Јован, који је и старешина Храма Свете Тројице на Румији.

Указујући да је вирус корона ставио планету у кавез и изазвао пандемију страха, барски парох понавља да, како каже, режим у Подгорици, ту ситуацију користи као додатно средство за обрачун са Српском православним црквом у који је кренуо Законом о слободи вероисповести.

- Огроман број људи на литијама режиму је био велики проблем за који није имао решење. Сада ће се потрудити да га избегне што дуже буде могуће, односно користећи здравствене мере да сузбије легалитет окупљања народа на литијама. Али, народно стрпљење има границе - упозорава протојереј Пламенац. - Насиље над Православном црквом је препуњавање мешине греха корумпираног режима над црногорским народом. Уколико режим ускоро не допусти окупљање народа на мирним литијама, није искључено да народ изађе на улице и мимо црквене организације.

Јован Пламенац

Црква на Румији тек што је засијала у новом сјају, постала је мета албанских екстремиста. Они још од 2005. негодују што су тадашња власт у Црној Гори и СПЦ поставили православну богомољу изнад Бара, и од тада траже да она буде уклоњена! И не само они, него и малобројни црногорски националисти окупљени око распопа Мираша Дедеића. Актуелни режим је на све те поруке до данас остао нем.

Са једне од претходних литија


ЕПИСКОП ЈОАНИКИЈЕ: НИЈЕ УЦЕНА

ЕПИСКОП будимљанско-никшићки Јоаникије изјавио је да литије које СПЦ организује због Закона о слободи вероисповести нису уцена или претња, већ једини начин да јавно изрази незадовољство таквим актом.

- За нас је тај закон непостојећи, јер га не признају ни народ, ни Црква. Међутим, ми немамо никакав други начин да изразимо незадовољство и оправдани бунт, осим да изађемо на улицу и да јавно, на миран и достојанствен начин, изразимо противљење због таквог закона - изјавио је владика Јоаникије.