Да ли ће се бура у Будви сада стишати? Царевић остаје на челу извршне власти

Биљана Дабић

недеља, 31. 05. 2020. у 00:34

Да ли ће се бура у Будви сада стишати? Царевић остаје на челу извршне власти
Иницијатива о његовој смени на седници Скупштине општине Будва која је почела првог дана викенда, а трајала дуже од поноћи, није изгласана
БУДВА -Председник општине Будва Марко Царевић остаје на овој функцији. Иницијатива о његовој смени на седници Скупштине општине Будва која је почела првог дана викенда, а трајала дуже од поноћи, није изгласана.

- Гласати се не може кад нема кворума. У сали је 16 одборника, казао је председник СО Будва Крсто Радовић, 10 минута иза поноћи.
Изражавајући жаљење што су колеге из опозиције напустили седницу СО Будва, Радовић је навео да ће у складу са законом, у року најкасније од три месеца бити завршена седница на којој ће се одборници изјаснити о смени председника општине Марка Царевића.
Седница Скупштине општине (СО) Будва, на чијем је дневном реду био предлог да се гласа за смену председника Општине Будва Марка Царевића почела је првог дана викенда, а завршена у ноћи између суботе и недеље.

Радовић је казао “Радило се достојанствено у границама могућег”
Одборник Драган Краповић је подсетио на законске и статутарне норме.

-Председник СО Будва је све урадио у складу са законом, казао је Краповић.

Из ДПС –а су навели да очигледно није било воље да се одборници изјасне о поднесеној иницијативи.

- Напустићемо седницу и о даљим корацима обавестићемо јавност, казала је одборница ДПС-а Снежана Куч.

На маратонској седници Скупштине општине Будва, у другом делу седнице, која је настављена у вечерњим сатима, у фокусу је био независни одборник Стеван Џаковић који је 2016. године био на листи ДФ, али је потписао инцијативу Црногорске о смени председника општине Будва Марка Царевића.

-Ја сам противуставни одборник. Политиком се бавим 12 година. Нисам члан ни једне партије. Овдје сам да подржим Црногорску која је поднела инцијативу за смену Марка Царевића, да је подржим у њеној куриозности, казао је Џаковић наводећи да је пред општином био позив на линч и захвалио се полицији Менаџер Општине Будва Мило Божовић (ДФ) казао је да није претио Стевану Џаковићу већ му рекао шта мисли о њему.

-Ово је политичка корупција- ти си узео паре. Врати мандате нама, а паре ДПС-у, казао је Божовић
Независни одборник Стеван Џаковић, казао је за скупштинском говорницом да је “Кризу власти изазвала опозиција, ДФ и Демократе, јер нису спровеили отворене изборне листе, што је била њихова законска обавеза и предизборни програм”.

- Џаковићу оно што сте урадили је политичка корупција, оценио је Краповић.

Одборница ДФ Наташа Митровић казала је Стевану Џаковићу да мандат није из куће донео те га позвала да исти врати
-Човека су јуче водили, био је дрогиран, данас си се распиштољио, под фиксацијом си. Џаковићу, врати мандат.Није ти га тата оставио. Чека те на говорници да поптишеш, казала је одборница Митровић
Будвански одбор Грађанског покрета УРА, такође, је позвао независног одборника Стевана Џаковића да промени најављену одлуку и не дозволи да се на власт врати криминална Демократска партија социјалиста (ДПС).

-Не мислим да Бату Царевићу треба судити без суђења. Ако је за нешто крив, треба му судити у институцијама , казала је одборница Грађанског покрета УРА Божана Јелушић и обраћајући се Џаковићу истакла-Мандат припада ДФ. Она је мишљења да ово што се дешава у Будви не може добро донети ДПС-у.

-Мандати су мандати, немамо још отворене листе. Немојмо ово радити и вратимо се на почетне позиције, и спасимо овај град, казала је Јелушић.

Подсетимо, на п очетку седнице председник општине Будва Марко Царевић казао је да се “отима воља грађана”, и позвао на изборе. Истакао је да је за 16 месеци колико је на челу извршне власти у Будви, више урађено него за претходних 16 година.

- Мој претходник Драган Краповић и ја вратили смо 30 милиона евра вашег срамног криминалног дуга, казао је Царевић додајући да је са 35-годишњим искуством као приватник дошао на место председника Општине, те да је затекао катастрофу коју је оставила власт Демократске партије социјалиста (ДПС). Он је око 20-так минута набрајао реализоване пројекте за време док је на челу извршне власти у Будви.

Међутим, њему је, како наводи, замерено што је одлазио на литије. Он је председник Црквене општине Будва.

-Између фотеље и цркве бирам моју Српску православну цркву, веру, оно што су ми прађедови. Замерају ми се литије и блокаду града, казао је Царевић и додао :”Ово је моја држава Црна Гора, ја градим Црну Гору традиционалним вредностима”.

- Ви сте мени рођаци Црногорци и нико ми није ближи од вас. Ево, господо, изађите на мегдан, на изборе. Како ћете изаћи пред грађане. Мени је сада инспиративно, и кандидоваћу се на наредним изборима. Јер нећемо дозволити да дођете више на власт отимањем, закључио је Царевић.

Коментари (1)

Gojko

31.05.2020. 20:19

Dzakovic je Vuk Brankovic.Na narednim izborima ce anti DPS stranke odneti ubedljivu pobedu.Prekjuce sam slusao prenos na Radio Budvi,danas nisam....