Између фотеље и цркве, бирам моју цркву, за светиње бих дао живот: Челник Будве о захтевима за смену

Novosti online/Б.Дабић

субота, 30. 05. 2020. у 19:21

Између фотеље и цркве, бирам моју цркву, за светиње бих дао живот: Челник Будве о захтевима за смену
Између фотеље и цркве бирам моју СПЦ, бирам веру, оно што је моја традиција", поручио је председник општине Будва Марко Царевић
Председник општине Будва Марко Царевић о чијој  смени ће се изјаснити одборници локалног парламента, на иницијативу  Црногорске, на данашњој седници казао је да се “отима воља грађана”, и позвао на изборе.

Истакао је да је за 16 месеци колико је на челу извршне власти у Будви, више урађено него за претходних 16 година.

- Мој претходник Драган Краповић и ја вратили смо 30 милиона евра вашег срамног криминалног дуга, казао је Царевић додајући да је са  35-годишњим искуством као приватник дошао на место председника Општине, те да је затекао катастрофу коју је оставила власт Демократске партије социјалиста (ДПС). Он је око 20-так  минута набрајао реализоване пројекте за време док је на челу извршне власти у Будви.

Међутим, њему је, како наводи,  замерено што је одлазио на литије. Он је председник Црквене општине Будва.

-Између фотеље и цркве бирам моју Српску православну цркву, веру, оно што су ми прађедови. Замерају ми се литије и блокаду града. Са три месеца сам крштен и од тада сам у цркви. Поносам сам што сам стао да браним светиње и спреман сам да дам живот. Немам дилему када је у питању мој српски народ у Црној Гори.  Припадам оној генерацији која није продала веру за вечеру. Не издајем пријатеље због политике. Ово је моја држава Црна Гора, ја градим Црну Гору традиционалним вредностима. Ви сте мени рођаци Црногорци и нико ми није ближи од вас. Ево, господо, изађите на мегдан, на изборе. Како ћете изаћи пред грађане. Мени је сада инспиративно, и кандидоваћу се на наредним изборима. Јер нећемо дозволити да дођете више на власт отимањем. Господо, 'ајде патриотизам да измеримо онако како се свуда мери, плаћањем обавеза овој држави, а не лоповлуком, казао је поред осталог Царевић додајући: “Господо, изволите да се измеримо патриотизмом како се у свету мери”.

Царевић се обратио независном одборнику Стеван Џаковићу и назвао га “политичком проститутком, синонимом  дивље градње у Будви”.

-Ти си, Дзаковићу, био на листи коју сам ја носио. Тражим да вратиш мандат. Ти си господине Џаковићу лицемер, један лопов, лажов, господин политичка проститутка. Ти си господине лопове синоним дивље градње. Пре 20 дана си дивље градио и молио ме. Ја сам казао да мора да буде по закону. Ти се господине лопове залажеш за отворене листе, ево ти прилика и формирај своју листу и иди на изборе, па види хоћеш ли седети ту,  казао  је Царевић.

Иницијативу  за смену председника Општине Будва Марка Царевића образложила је одборница Анђела Ивановић наводећи да су разлози политички,  али и приватни, као и афере. Образлажући иницијативу за смену Царевића, Ивановић је казала  да је први човек Будве прекршио коалициони споразум и навела умешаност у милионске корупционашке афере.

-Царевић, иако се коалиционим споразумом обавезао, није био председник свих грађана, пошто је био председник црквеног одбора. Постоје бројне афере у које је укључен Царевић, од узурпације земље у Кримовици, закупа плаже Плоче, до ангажовања фирме Асфалт бетон у општинским пројектима. Уморна сам од тога да Будва увек буде на мапи где се председници Општине оптужују за најтежа кривична дела, казала је Ивановић.
Председник Скупштине општине Будва Крсто Радовић дао је паузу за објед, а седница ће бити настављена у 19 часова.

Иначе, данашња седница је почела уз јако полицијско обезбеђење, док је скупштинско обезбеђење обавестило председника Скупштине да данас неће обезбеђивати седницу
 Одборница ДПС Снежана Куч казала је да је та партија тражила од Центра безбедности Будва да гарантује безбедност одборницима који су  у петак, када су започете три седнице локалног парламента,  били изложени тортури и вређању.

Независни одборник у Скупштини општине Будва, Стеван Џаковић, казао је раније поподне на конференцији за новинаре да он подржава иницијативу Црногорске, те  да нити је био отет, или дрогиран. Такопђе, је навео да му је претио градски менаџер Мило Божовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)