ЛАЖНИ ХЕРОЈ са Мајдана помагао атентаторима: Ко је украјински политичар, један од одговорних за напад на Звицера, Украјинци ШОКИРАНИ НОВИМ ДЕТАЉИМА

Бранко Влаховић

субота, 30. 05. 2020. у 19:28

ЛАЖНИ ХЕРОЈ са Мајдана помагао атентаторима: Ко је украјински политичар, један од одговорних за напад на Звицера, Украјинци ШОКИРАНИ НОВИМ ДЕТАЉИМА

Јевгениј Дејдеј борио се против Руса

Бивши посланик због силеџијства осуђиван на пет година. Напредовао због "заслуга" у Кијеву 2014. и ратовања у Донбасу
МОСКВА: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


МЕЂУСОБНИ револверашки обрачун украјинских мафијаша у близини Кијева засенио је атентат на Которанина Радоја Звицера (38) који се још налази у болници, где га чува кијевска полиција. Због тога већина медија у Украјини овог викенда не пише о обрачуну балканских мафијаша, нити о стању тешко повређеног, једног од вођа "кавачког клана". Нису сматрали ни занимљивими то што је његова жена Тамара репетирала пиштољ како би одбранила рањеног мужа, што су и снимиле камере.

Али, остала су без одговора многобројна питања украјинских новинара око покушаја, како су их назвали "балканских бандита" да убију Звицера у елитном делу Кијева. Ширу јавност занима и одговор на питање: ако је полиција заиста знала о намерама мафијаша да убију Звицера, зашто их није похапсила и пре него што су кренули према његовом стану да остваре свој крвави план? Многе грађане Украјине шокирала је чињеница да су полицајци били умешани у тај мафијашки обрачун.

Ко је све од полицајаца био у игри и хтео да заради на мафијашком обрачуну тек би требало да утврди истрага, јер медији у Кијеву тврде да осим Ростислава Чернобривог из полицијског пука "Кијев" и његовог бившег шефа Јевгенија Дејдеја има још особа које су на неки начин помогле четворици плаћених убица да припреме крвави обрачун и да затим побегну преко границе у Молдавију. Као што су "Новости" писале, сви они су похватани у зору, 27. маја, у Одеској области, кад су већ поверовали да ће прећи границу.

Према наводима украјинског издања "Комсомолске правде" (КП), полиција у Кијеву је сазнала за план плаћених убица да ликвидирају Звицера још у априлу, а они су стигли у Кијев у мају.

- Постоји и верзија о украјинском трагу у овом покушају убиства. У мају прошле године у Одеси је полиција открила 20 тона кокаина који је стигао бродом из Колумбије. Наводно је полиција о тој пошиљци дознала због свађе два црногорска клана - наводи КП.

Ништа мање занимљиво је и питање зашто је полиција у Кијеву покушала да прећути да су у покушај убиства Звицера умешани и бивши и садашњи полицајци. Није тешко наслутити ако се зна ко је Јевгениј Дејдеј, који је на неки начин помагао бандитима да убију Звицера. А то да је Дејдеј, бивши народни посланик у Врховној ради (парламенту), био у вези са балканским мафијашима, новинарима је казао високорангирани човек у украјинској националној полицији.

Дејдеј са градоначелником Кијева Кличком, бившим премијером Јацењуком и бившим државним тужиоцем Луценком

Дејдеј је лажни херој са Мајдана, када је 2014. рушен председник Виктор Јанукович. Због заслуга у обрачунима са полицијом у Кијеву, а касније и ратовања у Донбасу, он је догурао до чина потпуковника у полицији, мада је пре тога био осуђен због силеџијства на пет година затвора. За организацију туче и општег хаоса на Мајдану био је награђен Орденом за храброст трећег степена и то му је била препорука за улазак у парламент без обзира на бандитску прошлост. До пуча у Кијеву био је осуђен на пет година затвора за разбојништво, јер је са својим "компањоном" напао један брачни пар, а жену ударио оружјем у главу. "Прославио се" и по томе што је истукао судију Заикина.

Радоје Звицер

Дејдеја су новинари окарактерисали као "малог бандита" из Ренија, луке у Одеској области. На изборном списку партије Народни фронт био је на 32. месту, а ту партију основали су Арсениј Јацењук и Александар Турчинов. Сам Јацењук је после пуча био премијер Украјине, а Турчинов председник парламента и в. д. председника Украјине. Уз такву подршку Дејдеј је могао да ради шта хоће. У украјинском парламенту је био запамћен по више скандала.

Тек кад се променио однос снага у политичком врху Украјине, поново су испливали стари греси Дејдеја. Прво је дошао у сукоб са тадашњим губернатором Одесе Михаилом Сакашвилијем, а затим и са државним тужиоцем Јуријем Луценком. После истека мандата у парламенту, Дејдеј није имао шансу да буде поново изабран, а сада лако може завршити и у затвору.

Колико су новца мафијаши дали украјинским полицајцима за обећане услуге, истрага тек треба да утврди и докаже.

- Сасвим је могуће да је тај "бандитски аранжман" са полицајцима направио неко други ко живи у Украјини, а има везе са нарко-мафијом - процењују упућени у овај случај.

Полицајци су, иначе, како је досад утврђено, нападачима на Радоја Звицера - Стефану Ћурићу, Емилу Тузовићу, Милану Бранковићу и Петру Јованићу, помогли да купе оружје и аутомобил који су користили, а затим запалили.


ПОРОДИЧНИ БИЗНИС ИЛИ ДРОГА

ДОК медији на Балкану тврде да породица Звицер има у Кијеву регистровану фирму и бави се бизнисом, агенција "Рамблер" поставља питање шта заправо ради Радоје Звицер.

- Да ли се он само скривао у Украјини или је био координатор нарко-трговине. Могуће су све варијанте. Лука у Одеси је увек била пункт који се спомињао кад је реч о трговини наркотицима - наводи аутор "Рамблеровог" текста.

Власти у Кијеву су имале формални разлог да дозволе породици Звицер да живи у њиховом граду јер су имали регистровану фирму. Али истрага ће сигурно покушати да утврди колико је то заиста био прави бизнис, а колико маска за легализацију боравка.

НАПАДАЧЕ ЧЕКА СУЂЕЊЕ

УХАПШЕНИ због покушаја убиства Звицера - Баранин Стефан Ђукић (30), Подгоричанин Емил Тузовић (30), као и Нишлије Петар Јованић (46) и Милан Бранковић (31) налазе се у истражном затвору у Кијеву. Они ће морати пред суд због покушаја убиства, нелегалног поседовања оружја, али и нелегалног уласка у Украјину са лажним пасошима.

Тек када буду осуђени, на ред долази протеривање из земље и изручивање правосудним органима земаља чији су грађани.


Коментари (5)

Срђан Грковић

30.05.2020. 20:46

ви очигледно немате проблеме у својој земљи

Шатор

30.05.2020. 21:16

Конвертитски криминалци, нацистички пучисти...