Уместо депоније Пљевља ће добити ПАРК од 60 хектара (ФОТО)

Novosti Online / М.Д.

петак, 29. 05. 2020. у 23:07

Уместо депоније Пљевља ће добити ПАРК од 60 хектара (ФОТО)

Фото: М. Дробњак

Биће изграђена и бициклистичка и трим стаза, постављен парковски мобилијар, клупе за одмор и др. и све остало што садрже савремено уређени паркови-тврде из ЕПЦГ
ПЉЕВЉА – Уместо депоније пепела и шљаке, након рекултивације депоније "Маљевац", Пљевља ће добити уређени парк површине преко 600 хиљада метара квадратних, са више од 45 хиљада садница јавора, црног бора и рује, изграђен по најсавременијим стандардима, казали су из Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ).

Они напомињу да Електропривреда Црне Горе увелико спроводи пројекат фазне рекултивације на депонији пепела и шљаке на Маљевцу у Пљевљима, који је вредан око 20 милиона еура.


Наглашавају да се на једном делу депоније радови се приводи крају.


-Инвестициони план ЕПЦГ, који подразумева и дио улагања са преко 60 милиона еура до 2023.године у санацију и модернизацију дела термоенергетског комплекса у Пљевљима, и поред тренутно сложене епидемиолошке ситуације, реализује се у складу са планираном динамиком. Радови се изводе континуирано уз пуно поштовање препорука Националног координационог тела о примени заштитних мера од коронавируса па се не очекују значајнија померања зацртаних рокова-казали су из ЕПЦГ.


Према њиховим речима тренутно се интезивно ради на рекултивацији касете 2, док се радови на касети 3 приводе крају и требало би да буду завршени до краја лета ове године. Завршетком касете 3, у чију санацију и рекултивацију је уложено око 2,7 милиона еура, створиће се услови за престанак одлагања на постојећој касети 1, након чега ће се приступити њеном тзв. конзервирању, односно пресвлачењу заштитним слојем глине како не би, усљед потенцијално јаких вјетрова, долазило до подизања прашине и других негативних утицаја на животну средину-казали су из ЕПЦГ.-Када је реч о рекултивацији касете 2, тај дио пројекта обухвата техничку и биолошку рекултивацију земљишта, а уколико током предстојећих летњих месеци епидемиолошка ситуација буде стабилна ти радови требало би да буду завршени у прериоду август/септембар ове године. Тренутно се спроводи тзв. техничка рекултивација и наношење глине и земље, док биолошка рекултивација подразумева сађење разних култура трава и садница јавора, црног бора и руја“, наводи Никола Вукотић из Дирекција за развој ЕПЦГ.Након завшетка пројекта и рекултивације депоније „Маљевац“, Пљевља ће на располагање добити уређени парк површине преко 600 хиљада метара квадратних, са преко 45 хиљада садница јавора, црног бора и рује, по најсавременијим стандардима струке, а први дио парка биће завршен на лето ове године.Прочитајте још: Пљевља: Отпад надомак центра града


Биће изграђена и бициклистичка и трим стаза, постављен парковски мобилијар, клупе за одмор и др., и све остало што садрже савремено уређени паркови.- Део активности из пројекта спроводе се из кредита Светске банке, а након завршетка пројекта еколошке реконструкције термоелектране створиће се услови за тзв. инертизацију отпада и отпочињање активности у вези са коначним затварањем депоније-закључили су из ЕПЦГ.


Никола Вукотић - Фото: ЕПЦГ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације