Мираш овуда неће проћи: Обележено Вазнесење Господње у цркви коју је подигао Вукан Немањић

В. КАДИЋ

28. 05. 2020. у 23:48

Мираш овуда неће проћи: Обележено Вазнесење Господње у цркви коју је подигао Вукан Немањић
У Цркви Светог Спаса, у селу Драговољићи код Никшића, прослављен Спасовдан. Пре 12 година одбили покушај распопа Дедеића да се "усели"
Готово цело село Драговољићи, недалеко од Никшића, окупило се на празник Вазнесења Господњег у Црвки Светог Спаса. И младо и старо славило је велики празник са својим свештенством, на челу са старешином храма, оцем Огњеном Фемићем.

Ова црква једна је од најстаријих светиња Српске православне цркве. Пре 12 година житељи овог краја су, пред налетом анатемисаног Мираша Дедеића и његових следбеника, успели да одбране светињу, када је после полицијске интервенције ухапшено чак 65 мештана овог краја. После тог немилог догађаја, на захтев становника Драговољића, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, са многобројним свештенством и монаштвом архијерејског намесништва никшићког, освештао је воду, пут кроз село и имање.

- Овај крај се радује, свим срцем, јер смо љубављу и слогом, међусобним поштовањем и разумевањем показали да знамо да заједно, са нашом Црквом, можемо да чинимо добра дела за наш народ - казао је домаћин славе Радојица Матијашевић.

Братственици Милутин и Павле Мишовић дошли су да поделе радост са својим племеницима.

- Ока нисам склопио размишљајући како да се одупремо ако опет крене распоп на Драговољиће - каже Павле, који је 2008. године са осталим Драговољићима стао на браник Српске православне цркве пред налетом Мирашеве свите.

Ко није са Богом, онда је са ђаволом!

- Радујемо се овом празнику. Ово је древна светиња у којој се сабирамо и јачамо духовно, јачамо своју веру, љубав, добра дела, све оно што је честито и спасоносно - додаје Милутин Мишовић. - Жедни смо живе вере. Бог је Црној Гори дао чудотворе. Ако имамо живу веру, доживећемо чудо.

Двадесет пет година је прошло од освећења ове православне богомоље у Драговољићима. Миливоје Шаја Дендић се јуче присетио тог светлог догађаја.

- Све што се дешава овде је под командом нашег мудрог епископа Јоаникија, кога чувају сви богови. Овај свети храм је сведок истине Божје, али и страдања за веру и велике љубави народа овог краја према нашој светој вери и према светој цркви. Богу хвала, сачувао се овај храм, сачувале су се вера у народу, слога. Драговољићи су знаменито место које има велику историју, дубоко наслеђе које нас обавезује, и зато се морамо потрудити да будемо достојни наследници својих предака који су ову цркву подизали у најтежим временима - казао је Дендић.


ПОДИГАО ЈЕ ВУКАН НЕМАЊИЋ

Цркву Светог Спаса у Драговољићима подигао је у 13. веку Вукан Немањић. Житељи овог поносног краја су је вековима чували, одржавали и обнављали, а доказ за то је чињеница да у својој историји та светиња није рушена, нити скрнављена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)