ПРИПАДНИЦИ украјинске полиције ухапсили су колегу Ростислава Чернобривија у истрази тешког рањавања црногорског држављанина Радоја Звицера (38), наводно једног од вођа "кавачког клана" у Кијеву пре неколико дана. Према незваничним сазнањима, постоје индиције не само да је овај полицајац помагао нападачима да дођу до оружја, већ је "набавио" адресу на којој се скривао овај Которанин са породицом, под лажним именом Питер Радуј Знице.

Чернобривија, иначе, вишег наредника кијевске полиције, сумњиче и да је са још неколико колега помагао четворици осумњичених све време док су боравили у Украјини. Они су, наводно, из Молдавије илегално ушли почетком маја и изнајмили стан у Кијеву, недалеко од места где се сместио Звицер.

Неколико дана пратили су његове навике и осматрали, а за то време, уз помоћ саучесника из украјинске полиције, набавили "шкорпион", пиштољ и револвер. У уторак, око 18 часова, са аутомобилом "смарт" двојица нападача, од којих је један, како се сумња, Стефан Ђукић (некада се презивао Мандић) из Бара, зауставили су возилу на паркингу куда је џогирао Звицер.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Покушај атентата на Звицера ОСВЕТА ЗА МАСАКР ШКАЉАРАЦА У АТИНИ? Комплетна анализа и СВИ ДЕТАЉИ сачекуше у Украјини (ФОТО)

У тренутку када им је долазио у сусрет, истрчали су из возила и почели да пуцају. Которанин се окренуо и почео да бежи према суседној згради. Улетео је унутра и сакрио се. Пуцачи су тада сели у свој ауто и довезли се неколико стотина метара даље, где су га запалили, са оружјем у њему.

Неко од станара позвао је полицију. Звицер је пребачен у кијевску болницу, где је оперисан. Доста је искрварио. Смештен је на на одељење интензивне неге и чува га полиција.

- Звицер је рањен са три метка у груди и у врло тешком је стању - изјавио је заменик министра унутрашњих послова Украјине Антон Герашченко.


Према реконструкцији, двојица пуцача су после паљења "смарта" прешла у други ауто у ком су их чекали саучесници. Упутили су се ка Одеси и граници са Молдавијом. Украјински специјалци, међутим, пратећи снимке са надзорних камера, после неколико сати су их лоцирали и ухапсили.

Лисице су, поред Стефана Ђукића (30), стављене и Подгоричанину Емилу Тузовићу (30), као и српским држављанима Петру Јовановићу (46) и Милану Бранковићу (31), за које постоје незваничне информације да су из Ниша. Они су из Одесе пребачени за Кијев у тамошњи истражни затвор.

Ростислав Чернобривиј

Од ухапшене четворке полицији у Црној Гори, али и Србији, најпознатији је Ђукић, за којим је расписана међународна потерница, због сумње да је новембра прошле године убио Баранина Јована Клисића и тешко ранио другог суграђанина - Велизара Гардашевића.

Тада је пуцао из "хеклера", који је пронађен запаљен у изгорелом "сеату", неколико километара даље од места злочина. Он је хапшен и у Србији због сумње да припада групи која је у Београду припремала ликвидације.

Ђукић је, према оперативним сазнањима безбедносних служби из региона, близак са Баранином Јованом Ђуровићем, који, наводно, са одбеглим Аланом Кожаром, води један барски криминални клан. Један од чланова је, према незваничним сазнањима, и Тузовић, који је осим по трговини наркотицима, познат и као неко ко је лак на обарачу. У обрачунима је и сам рањаван.

Радоје Звицер

Ова барска екипа блиска је "шкаљарцима", али и криминалној групи којом руководи Филип Кораћ у одсуству Луке Бојовића, који је на робији у Шпанији.

Највећа непознаница су Јовановић и Бранковић. Црногорска полиција, која размењује податке са Украјинцима, покушава да утврди да ли су ова двојица повезана са Гораном Савићем из Ниша, који је убијен крајем октобра прошле године у Амстердаму. Тада је тешко рањен Баранин Ђуровић, који је, како верује холандска полиција, био права мета напада.

Неколико тренутка после ове пуцњаве, амстердамска полиција је успела да лоцира и ухапси једног од нападача. Далеко од очију јавности су остали даљи детаљи ове истраге. Ђуровић је после месец дана пребачен у Црну Гору. Да ли су ова два оружана напада повезана, у Амстердаму и Кијеву, или је блискост директних актера случајна, могло би да се сазна врло брзо.

Наводно, један од ухапшених више је него расположен за сарадњу са украјинском полицијом.

ПУЦА НА СВЕ СТРАНЕ

ЦРНОГОРСКА полиција, према незваничним сазнањима, прикупља оперативне податке да ли је Стефан Ђукић учествовао у још неким ликвидацијама. Наводно, постоје индиције да је повезан са једним смакнућем у Подгорици. Та информација се проверава.